När coronakrisen tog fart i våras tog en del varor slut på butikshyllorna i Sverige. Människor hamstrade toapapper och jäst – och tanken på ett mer självförsörjande Sverige hämtade näring ur den ovanliga situationen.
Karin Sundby – som under många år har arbetat för ett minskat matsvinn i Nyköping, bland annat genom att vara med och organisera Restabudet – tycker sig se att krisen har skapat en större medvetenhet om matens värde.
– Under sommaren har flera lokala matproducenter fått ett uppsving. Jag tror att det finns ett samband med coronakrisen. Människor insåg att det är bra om det finns lokalt producerad mat om det kommer nya kriser, säger hon.
I dag, tisdag, är det Internationella matsvinnsdagen. Runt om i världen tas initiativ för att uppmärksamma hur matsvinnet kan minska och vilka miljövinster det skulle medföra.
Det största matsvinnet uppstår i hushållen. I Sverige slängs mat motsvarande 95 kilo per person och år, och mat och dryck motsvarande 26 kilo per person och år spolas ut i slasken. Samtidigt står maten för en fjärdedel av vår totala klimatpåverkan.
Uppsvinget för den lokalt odlade maten i Nyköping har med säkerhet minskat matsvinnet, tror Karin Sundby.
– Mat i butikshyllor kan vara anonyma. Kunden vet inte vem som har producerat varorna. Då är motståndet mot att slänga maten inte så stort. När man vet att maten odlats av en bonde i närheten blir det svårare. Maten får ett annat värde.
Ett av många initiativ i Nyköping som syftar till ett skapa ett sundare förhållningssätt till maten är marknaden Bondens nära. Varje torsdag kommer lokala bönder till Hellmanska gården och säljer sina produkter.
Cecilia Ekberg, vd för Hellmanska gården, gör precis samma bedömning som Karin Sundby. Intresset för lokalt producerad mat har ökat och det leder i sin tur till ett minskat matsvinn.
– Det är mer människor som kommer till Bondens nära nu än tidigare. Över huvud taget känns det som att den lokalt odlade maten äntligen har fått något av ett genombrott, säger hon.
Coronaepandemin har påverkat uppmärksamheten kring maten även på ett annat sätt. I några år har det så kallade Restabudet ordnats med syftet att öka medvetenheten och kunskapen kring matsvinn. I år ställdes det in.
– Restabudet skulle ha varit en del av Klimatstråket. Men på grund av coronapandemin kunde vi inte ha det arrangemanget i år, säger Karin Sundby.