– Att jobba som kock är som ett äventyr, vet aldrig var man hamnar. Det är bara att välja stad eller ställen man vill åka till. Jobb finns det nästan alltid, säger Mattias Björnbakk.
Han är uppvuxen i Jönåker och spelade i Nyköpings hockey och trummor. Men när tiden inte räckte till slutade han med både musik och hockey. I stället hade intresset för matlagning vuxit.
– Vi var tvungna att jobba tre pass i hemkunskapen med skolkocken när jag gick i sexan. Jag tyckte att det var jättekul, säger han.
Valet av gymnasieskola blev enkelt – restaurang och livsmedel på Nyköpingsstrand. Efter studenten bar det väg till Kåbdalis som är en bebyggelse i Jokkmokks kommun.
– Det var en klasskompis som hade fått ett erbjudande av köksmästaren där, jag fick följa med och jobba. Ett litet äventyr typ. Sen kom jag tillbaka till Nyköping och jobbade på Restaurang Voyage, Scandic hotell. Där blev jag kvar i några år innan jag begav mig av till Funäsdalen, säger Mattias Björnbakk.
Vad visste du om Funäsdalen?
– Jag visste ingenting, hade aldrig hört talas om det. Men jag kollade upp hur det såg ut och det såg trevligt ut, säger han.
Nu till sommaren har han varit bosatt i Funäsdalen, centralort i besöksområdet Funäsfjällen, i tre år, sommar som vinter. Och sedan två år med sin sambo som kommer därifrån.
Hur ser en dag ut för dig?
– Man börjar i köket vid tretiden på eftermiddagen. När backen öppnar på morgonen tar man några åk med snowboarden, sen en promenad till jobbet och kör till halv elva på kvällen, säger han.
Sommar och vinter kan skilja sig en hel del i fjällvärlden.
– Sommaren är bättre än vintern i mitt tycke. På sommaren blir det golf och fiske, man behöver inte planera så mycket på grund av kylan, det kan bita i rejält här på vintern, säger Mattias Björnbakk.
Vad är det som är tjusningen med att laga mat?
– Det är själva skapandet och att göra folk nöjda.
När tidningen träffar honom på restaurangen hälsar serveringspersonalen att gästerna var jättenöjda med den smörstekta rödingen.
Hur känns det att få så mycket beröm?
– Det är det man är ute efter, att lägga en tallrik som gör gästerna fullt nöjda. Det känns alltid bra, säger Mattias Björnbakk.
Hans egen favoriträtt? Fisk. Att få komma ut i naturen, fånga sin egen fisk och tilllaga den på bästa sätt, det är något speciellt.