Medborgarkontoret stängs – stor oro i Brandkärr

Medborgarkontoret betyder allt, berättar Brandkärrsbon Zohor Eskif, 66 år. Nu vill den politiska majoriteten stänga lokalen och ändra inriktning på verksamheten.


Vad händer med alla som behöver hjälp nu, frågar sig flera Brandkärrsbor sedan det blivit känt att den politiska majoriteten vill stänga medborgarkontoret. Khaled Hamwi, Zohor Eskif, Ali Faten Abdelrahim och Fida Rayes tillhör dem som skrivit på protestlistan.

Vad händer med alla som behöver hjälp nu, frågar sig flera Brandkärrsbor sedan det blivit känt att den politiska majoriteten vill stänga medborgarkontoret. Khaled Hamwi, Zohor Eskif, Ali Faten Abdelrahim och Fida Rayes tillhör dem som skrivit på protestlistan.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2023-12-08 07:00

– Jag går hit nästan varje dag för att få hjälp. Vad ska jag och alla andra som kommer hit göra om de stänger? Jag är så orolig, säger Zohor Eskif och torkar ögonen med en servett.

Under drygt tio års tid har det funnits ett medborgarkontor i lokalen "Triangeln" i Brandkärr. Här hjälper fyra kommunalt anställda samhällsvägledare människor med information och myndighetskontakter.

Zohor Eskif är långt ifrån ensam att känna oro över beskedet att den politiska majoriteten vill stänga kontoret. I litet ett rum på övervåningen sitter ytterligare ett tiotal Brandkärrsbor, som delar samma starka känsla av osäkerhet inför framtiden.

undefined
"Jag går hit nästan varje dag för att få hjälp. Vad ska jag och alla andra som kommer hit göra om de stänger? Jag är så orolig", säger Zohor Eskif.

– Människorna som jobbar här är så vänliga och deras stöd är så värdefullt, säger Fida Rayes.

Fida Hayes berättar att hon tidigare bodde i Stockholm. Där fanns inget medborgarkontor och hon tyckte det var väldigt svårt att bli en del av det svenska samhället.

När hon kom till Nyköping och Brandkärr förändrades allt.

– Jag blev en del av samhället och i dag jobbar jag på en restaurang. Allt detta tack vare medborgarkontoret, berättar hon.

Nu vill Nyköpings politiska majoritet – Socialdemokraterna och Moderaterna – att skylten tas ned den 1 januari. Men det handlar inte om en nedläggning, menar Johan Wachtmeister (M), ordförande i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden.

– Verksamheten ska finnas kvar. Men den får en ny inriktning och ska bedrivas i andra lokaler, säger han.

undefined
"Det handlar inte om en nedläggning", säger Johan Wachtmeister (M). Verksamheten ska finnas kvar men flytta till andra lokaler och få ett nytt fokus, förklarar han.

Majoritetens förslag går ut på att samhällsvägledarna försvinner som funktion. I stället ska nya tjänster inrättas som har fokus på att hjälpa människor till jobb och till bättre förståelse för det svenska språket.

Samtidigt splittras verksamheten upp och flyttar till jobbtorget vid Stadshuset, till familjecentralen i Brandkärr och till Träffen, berättar Johan Wachtmeister.

Gör ni detta för att spara pengar?

– Förändringen leder inte till en besparing. Vi gör detta för att vi vill fokusera verksamheten på jobb och det svenska språket. Det ska leda till en minskad långtidsarbetslöshet, säger han.

Vad händer med de människor som i dag är beroende av medborgarkontorets stöd?

– De som är i stort behov av stöd ska få det. Det ska det finnas utrymme för även efter förändringen.

Hur ser du på risken att människor i Brandkärr känner att ni överger dem?

– Det beror på hur detta kommuniceras. Säger man att verksamheten upphör finns den risken. Men vi lägger inte ned. Vi förändrar.

Den politiska majoritetens resonemang minskar inte oron i Brandkärr. Medborgarkontoret är för många en trygg punkt i en annars orolig och svår tid, berättar Hakiimo Mahmud Hassan.

– Många av oss har flytt krigets otrygghet. Sverige och medborgarkontoret har hjälpt oss att få tryggheten tillbaka. Nu känner vi oss otrygga igen. Vad ska hända med oss, frågar hon sig.

undefined
Medborgarkontoret har hjälpt mig att bli en del av det svenska samhället, berättar Fida Rayes, som i dag jobbar på restaurang. Bredvid henne sitter Ali Faten Abdelrahim.

De som oroas över konsekvenserna har trots allt inte gett upp slaget. På måndag ska kompetens- och arbetsmarknadsnämnden ta upp ärendet och då ska en protestlista lämnas över till Johan Wachtmeister.

På några dagar har listan samlat cirka 300 namn, berättar Fida Rayes.

– Vårt budskap till politikerna är att de ska låta medborgarkontoret vara kvar. Det betyder så mycket för människorna här och för hela Nyköping, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!