Eget snacks ratas på bio – men inte i Nyköping (ännu)

Nu förbjuder Filmstaden medhavt snacks och dryck i landets biografer. För biosugna Nyköpingsbor är det däremot fritt fram – än så länge.

För biosugna Nyköpingsbor är det fritt fram med medhavt snacks då Biostaden ägs av Svenska bio.

För biosugna Nyköpingsbor är det fritt fram med medhavt snacks då Biostaden ägs av Svenska bio.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2022-04-12 12:15

I måndags meddelades att Filmstaden inför ett förbud mot medhavt godis och annat snacks i deras biografer. Förbudet på Filmstaden innebär att besökarna inte tillåts ta med popcorn, godis, chips och läsk utifrån. Det som förtärs på biografen ska vara köpt på plats.

deras hemsida står det: ”Filmstaden tillåter inte att man tar med egen dryck, mat, snacks, godis, popcorn osv in i biografen. Vi har ett stort utbud av dryck, mat, snacks, popcorn och godis i våra butiker, för att alla ska kunna hitta något som passar dem.”

Det tillkommer dock en passus, där det står: "Det är tillåtet att ta med egen snacks/dryck om du har hälsomässiga skäl för det."

Så vad gäller på Biostaden Nyköping, som ägs av Svenska bio? Samma som på Filmstadens anläggningar?

Det är inte alltid lätt att veta skillnaden, då Svenska bio ägs till 50 procent av Filmstaden (föredetta SF Bio). Den andra hälften ägs av Svenska bios VD, Peter Fornstam. Filmstaden är Sveriges största biografkedja, och Svenska bio ligger på en andraplats.

Information och biljettbokning till Biostaden sker dessutom genom Filmstadens hemsida och app. Därför undersökte tidnings reporter saken, och frågade om man fortfarande får förtära medhavt snacks på biografen i Nyköping – och det får man enligt personal på Biostaden.

Snackset står för ungefär 25 procent av Svenska bios intäkter, berättar företagets driftschef Åke Hedlund. Han har full förståelse för Filmstadens beslut och Svenska bio kan följa deras fotspår i framtiden men ännu finns inget sådant beslut.

– Skulle det bli så att alla andra biografer har ett förbud mot medtagna snacks så kommer beteendet hos folk att förändras och då tar vi rygg på dem, vi är lite fega helt enkelt. Vi får se hur framgångsrika de är i jakten på smyggodisätarna, säger Åke Hedlund.

Biostaden Nyköping har dock redan ett förbud – besökarna får inte ta med mat in i salongen.

Filmstadens snacksförbud beslutades redan för en tid sedan, berättar företagets marknadsdirektör för nyhetsbyrån TT. Hon förtydligar att det inte kommer att ske någon fysisk kontroll av publiken framöver.

– Biografvärdarna förstår att det här en del av affärsmodellen, men vi har varit tydliga med att deras roll inte är att kontrollera eller att agera poliser. De ska i stället informera och svara på frågor, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!