Mejlchocken: Anders, 87, pekades ut som pedofil

Bluffmejl med sexanklagelser skickas ut till svenska män. Anders från Nyköping är en av dem. "För jäkligt rent ut sagt", säger han.

Anders fick ett bluffmejl där han pekades ut som sexbrottsling.

Anders fick ett bluffmejl där han pekades ut som sexbrottsling.

Foto: TT

Nyköping2024-10-21 14:53

Det plingade till i Anders mejlkorg. 

– Det stod att det var från polisen, säger den 87-åriga Nyköpingsbon, som egentligen heter något annat.

Han tycker att det är ett så obehagligt sammanhang att han inte vill medverka med sitt riktiga namn.

Anders berättar att han förstod direkt att det var en bluff.

– Jag reagerade på tonen. Det var ju ett ganska grovt brott som jag blev anklagad för, men det avslutades ändå: "Med vänlig hälsning Petra Lundh, generaldirektör för polisen". Jag tror inte att just hon skulle skicka ett personligt brev till mig.

I mejlet står det att "flera fall av sexuella övergrepp mot barn har hittats i ditt onlinenätverk".

undefined
Bluffmejlet i sin helhet. "Hade det varit sant med det här pedofilbrottet skulle jag redan suttit bakom lås och bom", säger Anders.

– Det stod att brottet redan hade begåtts och registrerats i domstol. Hade det varit sant med det här pedofilbrottet skulle jag redan suttit bakom lås och bom, säger han.

Han fortsätter:

– Jag blev kort sagt förbannad när jag läste mejlet.

Dagen efter gick han och anmälde det hos polisen i Nyköping.

– Det är inte första gången som jag hör om ett sånt här bluffmejl. Det har pågått över hela Sverige, säger Angelica Israelsson Silfver, presstalesperson på polisregion Öst.

undefined
Angelica Israelsson Silfver, polisens presstalesperson vid polisregion Öst.

Mejlen skickas ofta ut till väldigt många mottagare.

– Det kan skickas ut till två–tre miljoner svenskar. Så de har egentligen inte koll på vilka som får dem. Och det räcker med att de får napp på ett par för att det snabbt ska kunna bli massa pengar. Det är alltid någon som känner sig pressad, säger hon.

Ofta ligger det med någon länk i mejlet som man ska trycka på och sedan blir man lurad.

– De vill ta dina pengar, man måste betala för att de här uppgifterna inte ska bli offentliga. Det är ett rent bedrägeri, säger hon om hoten.

I Anders fall var det ingen länk, utan för att få ytterligare information om anklagelserna skulle han skicka ett mejlsvar inom 48 timmar. Mottagarens e-postadress var webpolisens@gmail.com och det kan ju också leda till att det börjar ringa varningsklockor. Mejladresser till polisen brukar sluta på polisen.se

– Hade jag svarat så hade de haft mig på kroken och sen kommer det ett krav på 25 000 kronor, tänker Anders om fortsättningen.

– Då ger du bort din mejladress och du kommer få fler krav på pengar. Summa summarum är att de vill tjäna pengar, säger Angelica Israelsson Silfver.

När Anders var på polisstationen fick han ett lugnande svar.

– Ja, de tyckte att jag inte skulle oroa mig. Men kan jag dra ett strå till stacken så gör jag det. Det är därför jag vill gå ut och varna andra, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!