Melizza Blok Holgersson, ett år och tre månader, sitter hemma med mamma Annelie Eriksson Blok och äter mellanmål. Hon har just kommit hem från Grindstugans förskola, där hon började i slutet av sommaren.
Men i januari kan det redan vara dags att börja på ett nytt ställe. Nyköpings kommun planerar att stänga Grindstugan.
För Annelie Eriksson Blok kom nedläggningsbeslutet överraskande och ovälkommet.
– Vi vet inte vad vi ska göra, säger hon.
Planen är att barnen på Grindstugan ska börja på Släbro förskola den 7 januari.
– Vi vill inte till Släbro alls. I så fall hade vi ju valt den, säger Annelie Eriksson Blok.
Hon och hennes sambo valde Grindstugan eftersom det är en liten förskola, och att behöva rycka upp dottern därifrån just som hon vant sig känns inte bra.
Informationen om att förskolan ska stänga gick ut till föräldrarna på onsdagen. Förutom Grindstugan omfattas även förskolorna Saffranet och Krusbäret på Arnö av nedläggningsplanerna. Sammanlagt berörs närmare 90 barn.
– Anledningen är att barnkullarna i Nyköping och i hela landet minskar kraftigt, säger Torbjörn Kock (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande.
Föräldrar vid de tre förskolorna har informerats, trots att det formella beslutet inte har fattats än.
– Vi gjorde det för att vi vill förbereda vårdnadshavare och personal i god tid, för att göra övergången så smidig som möjlig för barnen, säger Torbjörn Kock.
När barnen flyttas till andra förskolor ska barngrupperna behållas och pedagogerna följa med för att skapa så stor trygghet som möjligt för barnen, enligt Torbjörn Kock.
Att det föds färre barn, och därmed blir färre som behöver förskola, är ett fenomen som påverkar i stort sett hela landet. Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, kommer antalet barn och unga att minska i så gott som alla kommuner framöver.
Då måste förskolans organisation ses över, konstaterar Torbjörn Kock.
– Tyvärr betyder det att vi måste ta ett så här svårt beslut som vi vet påverkar både barn och pedagoger.
Han säger att han har förståelse för att stängningarna kan skapa oro, men menar ändå att kommunen försöker göra övergången så smärtfri som möjligt genom att gå ut med informationen redan nu.
Men Annelie Eriksson Blok ifrågasätter hanteringen, framför allt att man låtit barn skolas in på en förskola som snart ska läggas ner. Eftersom det slutliga beslutet inte är fattat än, hoppas hon att politikerna ska ändra sig och låta Grindstugan finnas kvar.
– Vi ska fortsätta kämpa in i det sista, säger hon.