"Våld är så mycket mer än bara det fysiska våldet"

Våld i nära relationer kan drabba alla – och på olika sätt. "Våld är så mycket mer än bara det fysiska våldet", säger kuratorn Jenny Rosén på familjefridsmottagningen i Nyköping som i fjol stöttade 116 barn, 90 våldsutsatta och 18 våldsutövare.


"Vi får väldigt bra utvärderingar från de som går hos oss", säger Maria Sager (mitten), här med Petra Pettersson och Henrika Lundberg.

"Vi får väldigt bra utvärderingar från de som går hos oss", säger Maria Sager (mitten), här med Petra Pettersson och Henrika Lundberg.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2022-11-20 07:43

– Alla som bor i Nyköpings kommun kan höra av sig till oss för att få hjälp, säger Elin Stenström.

Hon är också kurator på familjefridsmottagningen, som ger stöd och hjälp till de som lever med våld i hemmet – såväl barn som våldsutsatta och våldsutövare. Den kombinationen har, som tidningen berättat, funnits sedan 2010 vilket gör verksamheten unik.

– Förra året hade vi 116 barn, 90 våldsutsatta och 18 våldsutövare hos oss, berättar kuratorn Petra Pettersson.

Hon fortsätter:

– Egentligen borde vi ha fler våldsutövare. Men de är svårmotiverade. Det kan vara svårt att erkänna för sig själv att man utövar våld.

Enhetschefen Henrika Lundberg säger att det trots det finns våldsutövare som själva tar initiativet till att söka hjälp hos mottagningen.

– Många av dem har själva utsatts för våld som barn. Vi har personer som har kontaktat oss för att få hjälp och sagt "jag vill inte bli som min förälder".

undefined
"Vi får väldigt bra utvärderingar från de som går hos oss", säger Maria Sager (mitten), här med Petra Pettersson och Henrika Lundberg.

Den hjälp som familjefridsmottagningen erbjuder är bland annat samtalsstöd. Både enskilda samtal och i grupp med andra som är och har varit i liknande situationer. Alla kan söka hjälp, det kan handla om att man utsätts för våld eller att man har svårt att hantera sin ilska.

Barn och ungdomar som har det jobbigt i hemmet kan få komma till barnverksamheten Cumulus. Där kan unga få hjälp genom samtal. Och även stöd i form av att prata, måla, titta på film och göra övningar med olika teman.

På Nyköping kommuns hemsida definieras våld som "varje handling riktad mot en annan person, som, genom denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå att göra något den vill". Våld kan även vara psykiskt och sexuellt.

– Våld är så mycket mer än bara det fysiska våldet, säger Jenny Rosén.

Enligt en rapport från 2014 av Brottsförebyggande rådet har drygt en av fem personer någon gång utsatts för brott – exempelvis hot, misshandel och sexualbrott – i nära relation. Samma undersökning visar att minst 150 000 barn lever i ett hem där det förekommer våld.

2021 anmäldes närmare 39 000 fall av misshandel där gärningspersonen och den utsatta var bekanta. Antalet fall av dödligt våld där offret och förövaren var i eller hade haft en parrelation uppgick till 19 offer, varav 15 kvinnor och fyra män.

Här finns hjälp att få

Familjefridsmottagningen: 0155-24 81 01, familjefrid@nykoping.se, cumulus@nykoping.se

Mira – kvinnojouren: 072-521 17 11, tjejjouren: 072-546 90 05

Manscentrum: 08-643 11 83, kriscentrum@manscentrum.se

Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50

Välj att sluta – telefonlinje för dig som utövar eller riskerar att utöva våld i nära relationer: 020-555 666

Barnens rätt i samhället: 116 111, bris.se

Du kan också kontakta en vårdcentral om du har blivit utsatt för våld.

Polisen: 114 14

Ring 112 vid fara för livet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!