Mer D-vitamin i nya rekommendationer

I dagarna släppte Livsmedelsverket sina näringsrekommendationer som de har tagit fram i samarbete med övriga nordiska länder. Ett av råden: Vi bör äta mer D-vitamin, som det finns gott om i fet fisk.

NYKÖPING2013-10-09 19:20

Anledningen till det nordiska samarbetet är att vi har lika matvanor och sjukdomsmönster. I utredningen såg man på de vanligaste sjukdomarna och deras orsaker.

Över hundra forskare som arbetat med projektet har tittat på både ny litteratur och gammal för att ta fram nya rekommendationer. Enligt de nya råden bör vi få i oss mer av en del saker som grönsaker och fullkornsprodukter och mindre av andra som socker och charkvaror. Vi bör också öka mängden D-vitamin från maten, något som framförallt finns i fet fisk.

– Det som är nytt är att man tittat på vilka nivåer av D-vitamin man behöver i blodet för att ha en bra hälsa, till exempel för att minska risken för benskörhet. Sedan har man räknat ut hur mycket vitamin man behöver äta för att behålla de nivåerna även under vintern när vi inte får det från solen, säger Hanna Eneroth, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket.

För Kaj Kervinen, platschef på Sodexo som är en av leverantörerna av skolmat till kommunen, betyder inte de nya rekommendationerna någon större förändring i deras arbete.

– Vi har följt vad de säger i många år. Sedan lyssnar vi också på vad skolorna önskar och kommer själv med förslag. Redan i dag har vi fet fisk nästan varannan vecka.

När man ska omsätta verkets rekommendationer i praktiken kan det också uppstå problem. Trots att det sker ett kontinuerligt arbete med landets kommuner för hur man ska nå ut med informationen så kan det uppstå kontroverser kring råden. Exempelvis det rabalder som uppstod när Nyköping beslöt att ha köttfria måndagar i skolorna. Livsmedelsverket har inte bedömt att köttkonsumtionen hos svenskar är ett stort hälsoproblem men menar att det är bra att minska på den av miljöskäl.

– Ibland tycker folk vi har för mycket pekpinnar och det kan nästan uppfattas som att vi ska bestämma hur det ska vara. Jag tror att många tycker vi är för precisa i vissa fall. Vi säger att det är bra att man äter mer grönsaker och att man får det via skollunchen. Men just hur och på vilken dag man ökar på grönsaker och minskar på kött, de besluten måste ske på en annan nivå.

Men politiker lyssnar inte alltid på leverantörerna. Kaj Kervinen kritiserade exempelvis beslutet om att ha en köttfri dag på måndagar.

– Grönsaker och rotfrukter behöver förberedas och det gör man inte gärna på en fredag. Du skär inte upp en aubergine och låter den ligga över helgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!