– Om Ida sår på måndagen kan vi skörda fredagen i veckan därpå. Det tar cirka elva till tolv dagar innan vi har en färdig produkt. Så säger Johan Wachtmeister, som är ägare till Christineholm utanför Nyköping, som tillsammans med Ida Berzén Lundström sköter odlingen på gården.
Johan råkade höra talas om Microgreens och började söka på nätet för att se vad det var.
– Det visade sig att det var lätt att starta upp, lätt att skala upp, det var närproducerat och det var nyttiga vitaminer som är otroligt goda, säger han.
Broccoli, rädisa och senap är några exempel på vad som odlas på gården. Men det går att odla de flesta grönsakerna. Fröna sås på hampamattor som man först blötlägger på en bricka. Sedan ställs den in i mörker i cirka fem dagar.
– Sedan tar vi fram brickan i ljuset och då får fröna växa vidare under växtlampor och blir färdiga efter fem till sex dagar, säger Ida Berzén Lundström.
Microgreens har en hög koncentration av näringsämnen och den karaktäristiska smaken av till exempel senap och rädisa känns verkligen när man smakar på bladen.
– Jag vill att man ska äta mycket av det här. Det är både gott och nyttigt och det ska vara en naturlig del av en måltid, säger Johan.
Första tanken var att sälja de små bladen till lokala restauranger i Nyköping. Men precis när Johan började marknadsföra sin idé i början av mars drogs ridån ner.
– Vi började åka ut till restaurangerna precis när coronakrisen bröt ut. Vi fick bra respons, de tyckte idén var bra men det var fel tid. Istället fick vi testa och pröva lite mer. Men nu ska vi bearbeta livsmedelsbutikerna istället, säger han.
Gården Christineholm ligger strax utanför Nyköping, vid Eskilstunavägen, och har varit i familjen Wachtmeisters ägor i många år. Nu driver Johan verksamheten efter att han tog över gården av sin far Carl den första april i år.
– Det är kul att jobba med det här och förvalta arvet vidare. Familjen har haft gården sedan 1795, säger Johan.
Johan flyttade ifrån gården 1996 för att studera och jobba, men nu har han flyttat tillbaka. Under tiden som gått har både mjölkproduktionen och jordbruket försvunnit från gården så Johan ville göra något nytt, men som ändå hänger ihop med Christineholm.
– Det här är ett nytt sätt att skapa närodlat livsmedel, vilket man gjort på Christineholm ända sedan man började bruka jorden, säger Johan.