Chorizo med hjortkött, hemmagjord senap och ketchup, eller kanske lite pizza med rökt älg – valmöjligheterna var många när MIdvinterfesten inleddes på Stora torget i Nyköping. Evenemanget, där länets krögare och matproducenter presenterar sina delikatesser, är nu inne på sitt andra år.
Under onsdagskvällen hade man ställt upp ett tjugotal bodar på torget, där doften från närproducerad mat trängdes med doften från de brinnande eldkorgarna. Totalt var det ett hundratal besökare som smörjde kråset tillsammans. Två av dessa var Hans och Gun Widing, som festade på varsitt grillspett från Nyköpings Strand Utbildning.
– Vi har precis börjat. Vi får se vad vi fortsätter med, valet är svårt. Det kan nog bli lite vilt från Öster Malma, säger Hans.
– Det kan inte bli mycket bättre än såhär, jättetrevligt faktiskt, flikar Gun in.
På plats under kvällen fanns också Camilla Wahlberg, evenemangssamordnare på Nyköpings Arenor, som varit med och planerat Midvinterfesten.
– Jämfört med förra året är det fler bodar på torget, fler som presenterar sin mat. Temat är ungefär detsamma. Förra året var det "Sörmländska tapas" och i år är det "Njut av närproducerat". Fokus är god regional mat, säger hon.
Midvinterfesten pågår fram till söndag, och kommer fortsättningsvis vara på restaurangerna i Nyköping. Varje kväll har sin speciella inriktning. Den sötsugne har exempelvis torsdagens dessertafton att se fram emot, medan köttätaren kan ringa in viltaftonen som pågår under lördagen.
– Nytt för i år är också fredagens cocktailafton, som är alkoholfri. Den ser jag själv fram emot, säger Camilla Wahlberg.