– Jag hoppas att det leder till att varje skola väljer att använda statsbidraget där det verkligen gör mest nytta, där behoven är störst. Olika skolor kan med det beslut vi fattade välja olika inriktningar för att höja sin kvalitet, säger Mats Denninger (C), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Statsbidraget får användas till att möjliggöra så att barngrupperna har den storleken som Skolverket rekommenderar, att bibehålla och rekrytera personal till förskolan samt kompetensutveckling för förskollärare och annan personal som arbetar med barngrupper på förskolan. Bidraget behöver inte gå till alla tre områden, men i Nyköping har beslut tagits om att medlen ska förstärka samtliga.
– Vi valde alla tre eftersom behoven kan variera mycket hos de kommunala skolorna men också hos de fristående huvudmännen. För att få största möjliga flexibilitet och största möjliga effekt så ville vi inte begränsa det till enbart en del, säger Mats Denninger.
För Nyköpings del rör det sig om 9 628 080 kronor för 2022. Skolchef Ewa Björnfoth förklarar att bidraget främst kommer användas till att bibehålla personal i förskolorna.
– För de kommunala förskolorna finns det behov inom alla tre områden, men vi planerar att främst koppla det till personalbemanning.
Bidraget kommer fördelas till kommunala och fristående förskolor, förklarar Mats Denninger.
– Även om ambitionen just nu är att statsbidraget ska kunna sökas varje år tillsvidare, så är det klokt att inte binda dessa extra resurser i långsiktiga åtaganden.