Miljonsatsning på omsorgen inför äldreboom

Antalet äldre förväntas rusa ifrån den arbetsföra delen av befolkningen de kommande åren. Därför rustar kommunen med flera satsningar inom omsorgen.

Omsorgen ska bli mer attraktiv genom nya yrken och kompetenslyft, hoppas Torbjörn Olsson (C) och Sofia Amloh (S).

Omsorgen ska bli mer attraktiv genom nya yrken och kompetenslyft, hoppas Torbjörn Olsson (C) och Sofia Amloh (S).

Foto: Tobias Johannesson

Nyköping2020-06-18 06:30

– Det blir en stor utmaning. Men så länge vi är aktiva och gör nödvändiga prioriteringar så tror jag att vi löser det här, säger Sofia Amloh (S), ordförande för vård och omsorgsnämnden.

I nuläget är andelen äldre personer med behov av omsorg och den arbetsföra delen av befolkningen ungefär lika stora. Men enligt de prognoser som finns fram till 2026 så ökar glappet rejält, en allt större andel kommer att behöva vård och omsorg.

För att möta utvecklingen tar vård- och omsorgsnämnden i nästa vecka beslut om en större satsning som påbörjas i augusti. 

– Idag kan det vara så att undersköterskor får göra väldigt många arbetsuppgifter, som att handla mat till exempel. Det är bättre att deras tid är hos våra hemtjänsttagare eller på boenden, därför inför vi en ny yrkeskategori med vårdnära service, säger Sofia Amloh.

Tanken är att de som arbetar med vårdnära service sköter de kringsysslor som idag ligger på bland annat undersköterskor att utföra. Tre utbildningsomgångar på Campus Nyköping är planerade och sammanlagt rör det sig om mellan 30-40 tjänster, på äldre- och demensboenden i det första skedet.

 – Vi hoppas att besöksförbudet på boendena hävs någon gång under hösten. Förutsatt att det sker kan de här personerna komma ut på arbetsplatser runt november, säger Amloh.

Den andra delen handlar om ett kompetenslyft där anställda inom omsorgen ska kunna vidareutbilda sig på arbetstid. Även det sker via Campus.

– Vi vill höja statusen inom omsorgsyrken och få en tydligare karriärsstege som är nödvändig utifrån de utmaningar som väntar. Då gäller det att vi agerar, det kan handla om att vårdbiträden får möjlighet att utbilda sig vidare till undersköterskor, eller annan typ av kompetenshöjning, säger Sofia Amloh.

Sammanlagt satsar kommunen cirka 13 miljoner kronor fram till 2022, både på de nya jobben och på kompetensutveckling för redan anställda. Utbildningspengarna är riktade mot både visstids- och tillsvidareanställda.

Dessutom kan man söka ett tillskott på 2,9 miljoner för kompetensutveckling från staten, för visstidsanställda inom både kommunal och privat omsorg.

Torbjörn Olsson (C) ordförande för kompetens- och arbetsmarknadsnämnden:

– Det här krokar i varandra. Dels sänks tröskeln för att komma in på arbetsmarknaden, men allt eftersom språk och kunskap växer kan man även vidareutbilda sig på den här karriärstrappan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!