Miljonsmäll för kommunen om konstgräs förbjuds

EU har kommit med ett förslag om att förbjuda gummigranulat på konstgräsplaner. Går förslaget igenom kan Nyköping behöva byta ut sina fyra konstgräsplaner, något som kan komma att kosta kommunen 1,5 miljoner kronor per plan.

Lars Persson hoppas på att man kan ha kvar planerna och bara byta ut granulatet.

Lars Persson hoppas på att man kan ha kvar planerna och bara byta ut granulatet.

Foto: Isabella Nylander

Nyköping2019-07-23 18:09

EU:s nya förslag innebär att det gummigranulat som används som fyllning till konstgräsplaner ska förbjudas helt och hållet till år 2022, detta av miljöskäl. Nyköping har i dagsläget fyra stycken konstgräsplaner med granulat, tre av dem finns på Rosvalla och den fjärde i Bandkärr.

– Det är på sätt och vis tur att vi bara har fyra konstgräsplaner med granulat. Vi har några till konstgräsplaner placerade på skolor, men där är grässtråna kortare och då används inte granulat, berättar kommunens kultur- och fritidschef Lars Persson.

Två av konstgräsplanerna var planerade att bytas ut inom en relativt snar framtid.

–Vi har haft planer på att byta ut två av konstgräsplanerna på Rosvalla sedan tidigare, nu får vi se hur det blir med dem och med de två andra planerna.

Exakt vilket material som skulle ersätta granulatet om förslaget klubbas igenom är ännu inte bestämt.

– Det finns otroligt många olika produkter på marknaden och vi vet inte vilken vi kommer välja än. Problemet är att inget av substituten har provats under en längre tid, så det är svårt att veta vad som fungerar bäst. Vi kommer titta på vad Svenska Fotbollsförbundet sätter för riktlinjer kring detta, säger Lars Persson.

Kommer verksamheten kring fotbollsplanerna påverkas av ett byte från granulat?

–Nej, det ska den inte göra. Men det är svårt att säga exakt hur det kommer bli såhär tidigt.

Att byta ut de fyra konstgräsplanerna i Nyköping kan kosta kommunen uppemot sex miljoner kronor.

– En vanlig granulatplan kostar ungefär en och en halv miljon att byta ut. Självklart har vi alltid miljön i åtanke, men det måste fungera ekonomiskt också. Allra bäst vore om det gick att ha kvar konstgräsplanerna och bara byta ut själva granulatet mot något annat, säger Lars Persson.

– Ur miljösynpunkt kan man ju tycka att det var lite konstigt att granulat godkändes som fyllning från början, fortsätter han.

Även om konstgräsplanerna i nuläget har en negativ effekt på miljön så har de också fört mycket gott med sig.

– De vanliga gräsplanerna går bara att använda under en begränsad tid, de brukar stängas av någon gång i september eller oktober. I och med torkan förra året begränsades användandet av dem ytterligare. Konstgräsplanerna å andra sidan kan vi använda elva månader om året.

Granulat och mikroplast

Mikroplast är ett samlingsnamn för små plastfragment (1 nm till 5 mm).

Mikroplaster finns överallt men det är osäkert hur de påverkar människa och miljön.

Den typ av granulat som används i konstgräsplaner är så små att de räknas som mikroplast när de sprids till miljön.

De granulat som används i konstgräsplaner kan innehålla olika typer av farliga ämnen. Det finns osäkerheter kring innehållet av farliga ämnen i granulat som används på konstgräsplaner och vilka risker det kan innebära.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!