Skolan kämpar med ekonomin – drar in utbildningsplatser

Orosmolnen hopar sig över Nyköpings folkhögskola, som till hösten får ställa in en kurs och minska utbildningsplatserna på grund av ekonomin.

Annika Nyberg, rektor vid Nyköpings folkhögskola.

Annika Nyberg, rektor vid Nyköpings folkhögskola.

Foto: Linnéa Lind

Nyköping2023-08-20 07:43

I år får folkhögskolorna mindre pengar av staten. Nyköpings folkhögskola har 3,5 miljoner kronor mindre att röra sig med år 2023, jämfört med förra året, berättar rektor Annika Nyberg. 

Det ekonomiska läget för folkhögskolan får stora konsekvenser, menar hon:

– Vi lägger ner en kurs, digital vardag, som är för seniorer som är i digitalt utanförskap. Vi har också tagit bort en klass i allmän kurs på gymnasienivå. Eventuellt så ryker två grupper till på allmän kurs.

Exakt hur många utbildningsplatser det rör sig om är svårt att svara på i nuläget, menar rektorn.

Det är inte bara de indragna platserna som påverkar ekonomiskt, menar hon:

– Våra anslag skrivs inte upp i takt med att priser och löner ökar. Andra verksamheter kan höja lönerna och har ett höjt anslag för att kunna göra det. Vi har under flera år fått samma pengar som året innan, trots inflation och att lönerna ska öka.

Behöver ni göra personalnedskärningar?

– Vi har inte varslat någon, men låtit bli att ersätta en person som är på föräldraledighet och en som gick i pension i våras.

Hur påverkar det skolan att inte ersätta personal?

– Vårt val är att kämpa för att erbjuda så många kursplatser och arbetstillfällen vi kan, trots nedskärningar. Men det är tufft och skapar en oro, och den oron lever vi med och känner av. Den är inte oansenlig.

undefined
"Vi lägger ner en kurs, digital vardag, som är för seniorer som är i digitalt utanförskap", säger Annika Nyberg.

Annika Nyberg tillägger:

– Jag är orolig för ekonomin. Vi är på gränsen för att vi ska klara det här året. Nyköping kan riskera att förlora en stor tillgång som inte behöver bekostas av kommunen.

Men rektorn väljer att ha positiva förväntningar:

– Vi vet sedan förut att en ny regering ofta, i den första perioden, inte vet så mycket om folkhögskolan. Det brukar ta en första period för politikerna att förstå vilken ovärderlig resurs för samhället en folkhögskola är.

Snart är det dags för skolstart:

– Det lättar så fort deltagarna börjar. Det är alltid sådana glädjeämnen att ha dem på plats och följa dem. De lägger om sina liv här och skapar nya värden, gemenskap, självförtroende, kunskaper, insikt, styrka – och vi ser faktiskt att hälsan blir bättre också.

Till hösten finns några utbildningsplatser kvar:

– Vi har bra med sökande i alla kurser, men vi har fått återbud och har några platser på lärarassistentutbildningen. Det är en ettårig kurs som leder till att nästan varenda en får jobb i Nyköping och Oxelösund, och i skolorna kommer man att göra väldigt viktiga insatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!