– Att våldet är borta är förstås jättepositivt, men att människor inte kan gå ut och ha roligt är tråkigt.
Arbetspassen för de patrullerande poliserna har förändrats. Lugnet i krogkvarteren frigör resurser.
– När vi inte behöver stå vid krogen och förhindra slagsmål eller ta hand om folk som slagits kan vi lägga tiden på annat. Det är fortfarande folk som far illa av narkotika, är rattfulla eller kör vårdslöst. Ungdomarna som är ute och sladdar på helgerna fortsätter ju med det. Och coronan har inte gjort att människor slutar knarka. Nu hinner vi med mer riktade insatser.
Lönehelger är det ofta extra stök på stan. Och juldagen har varit en kväll då polisen styrt upp mycket resurser för att den stora återvändarkvällen ska bli lugn. Samma sak med nyårsaftonen. Nu är det en mer jämn bemanning, säger Tobias Kjell.
– Vi kan lägga mer kraft på annat som vi tidigare var tvungna att välja bort. Står folk och slåss måste vi ju åka på det.
En brottstyp har så gott som försvunnit sedan pandemin lade lock på det mesta: Våld mot tjänsteman. Det är rättsväsendets beskrivning av personer som klipper till ordningsvakter på krogen och poliser som ska avstyra bråk eller plocka in våldsamma eller påverkade personer.
Polisens egen sammanställning av anmälda våldsbrott runt krogstråket på Östra Storgatan och bort mot Nicolaiskolan bekräftar att det blivit lugnare på gatorna i city. Perioden 1 november 2019 - 25 januari 2020 anmäldes 37 våldsbrott i det avgränsade området. Samma period åren efter registrerades 11 våldsbrott i området. Då hade coronan slagit till med full kraft. Den 20 november förbjöds servering av alkohol efter klockan 22. En månad senare följde stramare restriktioner. Sedan julafton är det förbjudet att servera alkohol efter klockan 20 och nu gäller max fyra personer per bord med minst en meter emellan.
Enligt nationell statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, minskade det totala antalet anmälda misshandelsbrott med 16 procent i december 2020 jämfört med december 2019. "Misshandel mot obekant" är den vanligaste typen av anmäld misshandel mot vuxna män. De anmälningarna minskade med 37 procent i december 2020, jämfört med i december 2019. Enligt Brå:s analys "talar det för ett utslag av pandemin, som ju medfört ett minskat offentligt socialt liv."