Minskat tryck på kvinnojouren under våren

Kvinnojouren Mira har märkt av ett lägre tryck på verksamheten under våren. Men det behöver inte betyda att färre utsätts för våld i nära relationer.

Kvinnojouren har märkt av ett lägre tryck under våren men det betyder inte att färre utsätts för våld.

Kvinnojouren har märkt av ett lägre tryck under våren men det betyder inte att färre utsätts för våld.

Foto: isabell Höjman/TT

Nyköping2020-07-16 12:20

Flera experter har varnat för ett högre tryck på Sveriges kvinnojouren under våren med tanke på coronapandemin. På kvinno- och tjejjouren Mira som finns i Nyköping och Oxelösund har man märkt av ett ovanligt lugn vår. 

– Vi har inte haft någon ökning under våren och sommaren och det har varit lugnare än tidigare vårar, säger Elisabet Lindeskov, ordförande för kvinnojouren Mira.

På jouren har det till och med funnits lediga platser – något som är ovanligt oavsett tid på året. 

– Vi brukar ha en jämn ström och det brukar alltid vara fullt, men i vår har det inte varit så. Men när man kommer till oss har det gått ganska långt. Man kan spekulera i anledningar, men om hela familjen är hemma och även mannen som slår, då blir det svårare för kvinnan att ringa eller komma hit. Hon blir fast i det.

Elisabeth Lindeskov tror att när vardagen återgår till det mer normala så kommer också samtalen och kontakterna bli fler.

– När kvinnan har chansen att ringa under dagen kommer förmodligen också fler höra av sig. Våldet har förmodligen varit större under våren, även om vi inte har märkt av det än. 

På kvinnojouren har man också kunnat se hur antalet samtal gått upp bara under den senaste månaden. 

– Högst tryck brukar det också vara på dagen när mannen är på jobbet. Vi har fått fler samtal och det har varit ett betydligt högre tryck i tjejjourens chatt från och med juni, säger Elisabeth Lindeskov. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!