Minst 70 tjänster bort inom Social omsorg

Personalnedskärningar väntas inom Nyköpings kommuns division för social omsorg. Trots tidigare åtgärder klarar verksamheterna inte sin budget.

Sofia Amloh (S) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden menar att det går att effektiviseria verksamheten utan att kvaliteten försämras.

Sofia Amloh (S) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden menar att det går att effektiviseria verksamheten utan att kvaliteten försämras.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2021-06-04 14:24

– Bakgrunden är det underskott vi har. Vi fortsätter att jobba med åtgärder, men det har inte gått i den takt som är önskvärd, säger Jan Holmlund, chef för Nyköpings kommuns division Social omsorg.

Divisionen har gått med underskott i flera år, och de åtgärder som hittills vidtagits har alltså inte räckt. Nu ser sig Jan Holmlund därför tvungen att ta till mer kraftfulla åtgärder.

– Utifrån att vi har krav på oss på en budget i balans så har jag den här veckan fattat beslut om att vi måste minska antalet årsarbetare med 70.

Han påpekar samtidigt att neddragningen om minst 70 tjänster ska sättas i relation till att divisionen har omkring 1750 årsarbetare och att man har flera hundra vikarier.

– Men likväl är 70 väldigt många, naturligtvis, säger Jan Holmlund. 

undefined
Nyköpings kommuns division för social omsorg ska skära ner minst 70 tjänster.

Än så länge finns inga beslut om på vilka områden, enheter eller inom vilka yrkesgrupper som neddragningarna ska ske, enligt divisionschefen.

Jan Holmlund tror inte att det kommer att behöva göras några uppsägningar, eftersom det finns en naturlig personalomsättning i organisationen. Undantaget skulle möjligen kunna vara om någon chefsbefattning försvinner.

Om åtgärderna inte görs, skulle underskottet för divisionen i år bli 90 miljoner kronor, enligt prognoserna. Så mycket anses inte möjligt att spara i år, utan de nuvarande och planerade åtgärderna ska minska underskottet till 50 miljoner kronor, är planen.

Division social omsorg arbetar på uppdrag av tre kommunala nämnder. Den största är vård- och omsorgsnämnden, som ansvarar för bland annat äldreomsorgen.

Sofia Amloh (S) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Hon påpekar att beslutet om neddragningarna har fattats av divisionschefen. Från nämndens håll väntar man sig inte någon försämrad kvalitet i verksamheterna.

Men det är viktigt att divisionen klarar sin ekonomi, enligt Amloh.

– För att kunna göra ett arbete framgent som är hållbart, så går det inte att ha en ekonomi som är i obalans år ut och år in, säger hon.

Enligt Sofia Amloh går det att effektivisera organisationen, utan att kvaliteten blir sämre

– En jättestor del är schemafrågan. Det handlar mycket om hur vi resurssätter för de behov som vi ska tillgodose. Har vi rätt person på rätt plats vid rätt tid med rätt kompetens? Där finns det en hel del att göra, menar hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!