Mannen har i förhör sagt att han inte visste att det var brottsligt att föra in föremålen som han enligt egen utsago ska ha köpt på en marknad i Ungern. Ett svar som inte är helt ovanligt, menar Stefan Granath, biträdande enhetschef på Tullverket.
– De säljs på marknader, gärna på charterdestinationer, där man bland annat kan köpa piratkopierade kläder, säger han.
Mannen har vidare uppgett att han hade tänkt att ge ett av knogjärnen och en kniv till sin förälder i födelsedagspresent. Själv skulle han slå knogjärnet mot en boxningssäck och visa upp kniven för vänner. Totalt ska han ha betalat 250 kronor.
– Generellt sätt så är det inte ovanligt att man upptäcker farliga föremål som ligger i incheckat bagage på flygplatser.
Vanligast är att människor köper både knivar, batonger och knogjärn vid Medelhavet, enligt Stefan Granath.
– Den storskaliga införseln sker dock genom postförsändelser där man köper föremålen på olika företag och får dem hemskickade direkt från Kina, fast det ser ut som att det är svenska sidor som man beställer ifrån.
Mannen stoppades på flygplatsen efter att han uppgett att han inte hade några varor att deklarera.
– Det hör till ovanligheten att det här sker på Skavsta. Det här är en ovanlig resenär som har haft med sig farliga föremål.
Stefan Granath uppskattar att majoriteten av de som stoppas i tullen med olika farliga föremål inte har någon aning om vilka regler som gäller vid införseln i Sverige.
– Han är inte ensam. Många stirrar sig blint på flygplanssäkerheten och tror att det bara är där som reglerna gäller.
Strafföreläggande är den vanligaste påföljden. Batonger uppskattas vara det vanligaste som människor försöker ta med sig hem, följt av just knivar och knogjärn.
– Många tycker nog att det är häftigt och coolt.
Under de senaste åren har Tullverket sett en ökning av den här typen av upptäckter, om man bortser från pandemitiden.
– Det har ökat väldigt mycket och vi har sett en jätteökning av beställningar som är gjorda på nätet. Man kunde komma upp till Arlanda där det låg 50-100 farliga föremål i en säck. Dock har man blivit bättre på att stänga försäljningsställen och under pandemin har vi sett att det har varit leveransbrist på farliga föremål, säger Stefan Granath.