Duo greps för klotter – men brottet svårt att utreda

Under tisdagen greps två personer misstänkta för att ha klottrat på en byggnad i Nyköping. Men brottstypen är vanligtvis svår att utreda för polisen.

I tunneln under järnvägsspåren finns det en del klotter. Tidningen har valt att pixla klottret för att inte ge det uppmärksamhet och sprida det vidare.

I tunneln under järnvägsspåren finns det en del klotter. Tidningen har valt att pixla klottret för att inte ge det uppmärksamhet och sprida det vidare.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2023-01-19 06:34

Två personer ertappades under tisdagsdygnet i samband med att det klottrades på en adress i Nyköping. Efter förhör anhölls båda och de är nu misstänkta för skadegörelse, berättar polisen.

Utredningen leds av åklagare Emma Risberg.

– Jag kan egentligen inte säga så mycket med tanke på var utredningen är just nu. Men det är två personer som sitter anhållna, säger hon.

Natten mellan den 5 och 6 januari klottrade någon med röd färg på ett bostadshus på Borgaregatan. Polisen upptog en anmälan, men ingen misstänkt person har identifierats.

– Klotter är ett problem då det medför stora kostnader för enskilda personer och fastighetsägare. Det är också ett brott som ses av många personer och som på det viset kan påverkas av det, säger kommunpolis Per Lindberg.

Statistik från polisen visar att det hittills i år inkommit tre anmälningar om skadegörelse genom klotter som gjorts i lokalpolisområde Nyköping (som, förutom Nyköping, även innefattar Trosa, Gnesta och Oxelösund). 2022 låg antalet anmälningar på 229, år 2021 var antalet 341, 2020 inkom 342 och 2019 var det 248 anmälningar.

– När man ser klotter i sitt närområde så sänder det ju en signal. Det kan ge en uppfattning av att det inte är kontroll på platsen eller en känsla av otrygghet. Det är ett brott som syns och som påverkar människor så länge det sitter kvar på platsen.

Det blir ofta så att anmälningar om klotter läggs ner för att det saknas vittnesuppgifter, säger kommunpolisen. Han berättar om hur det brukar se ut:

– Det kommer in en anmälan under dagtid där man skriver att vi har blivit utsatta för skadegörelse genom klotter som har skett nån gång de senaste tre dagarna eller senaste dygnet. Det är i stort sett det vi har. Vi har inga vittnesuppgifter, ingen som har sett händelsen och vi vet inte exakt när det har skett, och då är det svårt att utreda.

Men polisen vet att det finns ett antal aktiva personer som klottrar, förklarar Per Lindberg.

– Dels har vi folk som gör större målningar med sprayflaska, sedan har vi de som går runt med en stor spritpenna och ritar något. Det är också en typ av klotter som vi kan se väldigt mycket av också på väldigt många ställen, säger Per Lindberg.

Han tillägger:

– Och varför vi vet att det finns en del aktiva är för att vi har folk som dömts för den här typen av skadegörelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!