Lite drygt var tionde lärare i Nyköpings kommuns grundskola saknar pedagogisk högskoleexamen. Siffran är nästan densamma i övriga, lite större städer, runt om i Sverige.
Det är alldeles för många enligt Petter Söderblom (M), andre vice ordförande i Barn- och ungdomsnämnden. Han undrar i en interpellation ställd till personalutskottets ordförande, Niklas Franzén (V) vad kommunen tänker gör åt saken.
– Det är tyst i frågan, trots att problemet är jättestort, säger Petter Söderblom.
Han är medveten om att det är brist på utbildade lärare generellt sett i landet men anser att kommun behöver jobba för att vara en attraktiv arbetsplats så att skolorna kan rekrytera och behålla utbildade lärare.
– En annan viktig pusselbit skulle vara att erbjuda fjärrundervisning. Vi får inte fler utbildade lärare av det men vi får fler elever på de utbildade lärarna som finns, säger Petter Söderblom.
Petter Söderblom vill att kommunen kartlägger de lärare som saknar pedagogisk utbildning och sedan hittar flexibla lösningar för att möjliggöra att de kan utbilda sig.
– Det borde logisk vara lättare att kompetensutveckla de lärare som saknar pedagogisk utbildning än att hitta nya lärare. Studielön för obehöriga skulle man därför kunna se över. Vi har dock inte själva lagt några konkreta förslag på det ännu.