Personalen: Bristerna kan förlänga väntetid för killar

Nyköpings ungdomsmottagning är mindre anpassad för killar än tjejer och har brist på särskild kompetens för killar – det visar en rapport från mottagningen.

Malin Ånelöv och Angelica Holmberg, kuratorer vid Nyköpings ungdomsmottagning.

Malin Ånelöv och Angelica Holmberg, kuratorer vid Nyköpings ungdomsmottagning.

Foto: Linnéa Lind

Nyköping2021-09-25 20:30

– Jag kan tycka att vi väntat lite väl länge på en manlig läkare. Det är klart att pandemin har påverkat, men tyvärr är det målgruppen som blir lidande av att det drar ut på tiden, säger Malin Ånelöv, kurator vid ungdomsmottagningen.

Enligt rapporten från ungdomsmottagningen har det inte funnits manlig personal på mottagningen, eller andrologisk kompetens (kunskapen om mannens fysiologi och sjukdomar), sedan våren 2020. Rapporten visar hur verksamheten fungerat under 2020 och första halvåret av 2021, men bristerna kvarstår:

– Har man behövt en manlig läkare med andrologisk kompetens har det inte funnits här hos oss, och det blir en sorg för själva målgruppen, säger Malin Ånelöv.

Angelica Holmberg, kurator, berättar att barnmorskorna hjälper killarna så gott de kan.

– Det är inte så att de inte får vård, men jag tror att det tar längre tid. Om vi hade allt på plats skulle väntetiden antagligen bli kortare än när vi behöver skicka vidare till någon annan mottagning, säger Angelica Holmberg.

Malin Ånelöv och Angelica Holmberg berättar att deras chefer anser att ämnet är viktigt och att de gör vad de kan för att arbeta med problemen. I höst har personalen en utbildningsdag i andrologi. Det ska även erbjudas en längre kurs under våren, som fått vänta på grund av pandemin.

Elin Fjällström, vårdenhetschef för ungdomsmottagningen, håller inte med om att mottagningen är mindre anpassad för killar än för tjejer, eller att det finns en brist på andrologisk kompetens:

– Även om man på pappret inte har kompetensen så har vi erfarna medarbetare som har lärt sig att göra korrekta bedömningar. Sedan är det självklart önskvärt med teoretisk utbildning, säger Elin Fjällström.

Hon berättar att de befinner sig i ett rekryteringsläge, men att processen inte är klar än.

– Det är svårt att hitta manlig personal och vi får inte könskvotera i rekryteringen.

Rapporten från ungdomsmottagningen visar även att andelen killar som söker sig till mottagningen minskar. Elin Fjällström säger att det är en oroande utveckling.

– Det kan säkert ha något att göra med att vi inte har manlig personal, men det är ett problem som vi ser i hela landet. Det beror delvis på att antalet besök minskat under pandemin. Vi jobbar för att det ska ändras, till exempel genom att utöka drop in-mottagningen då killar söker hjälp mer spontant än tjejer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!