Mottagningsköket i Brandkärr lyckas bra mot matsvinn

En stor del av serveringssvinnet beror på att skolor beställer för mycket mat. På mottagningsköket i Brandskärrskolan finns enkel utrustning men den hjälper mycket.

Kristiina Kallunki är ansvarig för mottagningköket på Brandkärrsskolan. Fast det inte finns så mycket köksutrustning så hjälper den nya moderna ugnen henne att hålla nere beställningarna.

Kristiina Kallunki är ansvarig för mottagningköket på Brandkärrsskolan. Fast det inte finns så mycket köksutrustning så hjälper den nya moderna ugnen henne att hålla nere beställningarna.

Foto: Fredrik Ericsson

Nyköping2021-03-12 16:45

– Det är hemskt att kasta mat, säger Kristiina Kallunki som är ansvarig för mottagningköket på Brandkärrsskolan.

Hon öppnar frysen och ett strävt torrt ljud retar örat när hon tar ut ett paket hamburgare, som kommer åt några andra frysvaror.

Hon beskriver att det är en utmaning att beställa lagom mängd mat, så att det inte behöver kastas i onödan. 

– Det är jag som beställer maten och det gäller att försöka klura ut hur många portioner som går åt.

På Brandkärrsskolans mottagning finns det sedan ungefär ett år tillbaka en sprillans ny ugn och en frys. Utrustningen underlättar för Kristiina Kallunki att inte beställa för mycket mat. Hon vågar ligga lite lågt i beställningarna. 

Under fredagen är det hamburgare, som är en populär maträtt bland barnen. Kristiina Kallunki känner sig trygg med att det kommer finnas tillräckligt med mat för alla elever den här fredagen.

– De flesta burgare kommer färdigtillagade men skulle det inte räcka kan jag steka på några i ugnen, säger hon och visar upp den nyligen uttagna paketet burgare från frysen.

Hur mycket serveringsvinn tror du att det kommer bli idag? 

– Det är svårt att svara på men nästan inget. Kanske att det blir en halv kantin potatismos, säger hon.

Den går givetvis att frysa in, om den plockas undan i rätt tid men ska gärna passa med maten på måndag då.

– Det bästa är att inte få någon mat över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!