- Jag vill helst inte slänga något, säger Emma Niemi.
Hon jobbar tillsammans med sin far Mika Niemi som driver grönsaksföretaget, Vrena grönt. Sedan 2018 har de börjat musta i liten skala. Familjen många idéer på hur de ska kunna minska matsvinnet.
De hanterar redan överbliven frukt från lokala butiker runt om i trakten. Pressar den till must och skickar tillbaka för försäljning.
Hållbarhetstanken hos dotter och far har gått längre än för de flesta. När många företag ägnar sin tid åt greenwashing, alltså lyfter fram enskilda miljövänliga delar i sin verksamhet i reklamsyfte, försöker de att experimentera istället.
Familjen har köpt in en liten handdriven must för det ändamålet. Butikerna skickar en del exotiska frukter men även klassiska frukter som apelsin kan behöva testas.
– Vi provade att skala apelsiner innan vi pressade och jämförde det med att behålla skalen på, säger Emma.
Ett eget förädlingsrum håller dessutom på att byggas upp.
När äpplena pressat klart till must vill de helst torka resterna, som exempel.
– Det går att använda i müsli, säger Mika Niemi.
Det finns andra delar i ledet som också har en hållbarhetstanke. Deras bag-in-boxförpackning består av ofärgad kartong med enklast möjliga etiketter på.
– Det går att köpa hur tjusiga förpackningar som helst, säger Mika Niemi.
Samtidigt undanhåller de inte det faktum att musten tappas upp i en plastpåse.
- Det här är ju inte bra för haven.
Han syftar på problemet med all plast som hamnar där och ställer till det för fiskar och andra vattenlevande djur.
I musteriet finns en ugn för att hetta upp glasflaskor. Flaskorna är återanvändningsbara men också mer tidskrävande eftersom de ska tvättas och värmas så att bakterierna dör.
– Vi tappar upp i glasflaskor också, säger han.
Tidsaspekten är familjens återkommande problem, inte idéerna. Företaget får själva över svamp och kryddor som inte är tillräckligt snygga för att säljas.
– Vi har provat att torka svamp men det tar också tid.
Kryddorna går givetvis också att torka eller använda till örtsalt, berättar Mika Niemi.
Att idéer föds är inte så konstigt. Emma Niemi har gått på restaurangskolan och många kockar besöker gården. De ser då råvaror som tvingas kastas för att de är osäljbara på grund av en fläck på grönsaken eller att storleken känns fel.
– För kockarna blir det obegripligt. Fina råvaror som måste kastas.