Sara Eklund och Thomas Eklund hade varit i Kivik i samma veva som de köpte huset vid Högbrunn. Där fick de reda på hur det går till att musta äpplen till en god dryck.
– Vi gör ett eget litet mini-Kivik hemma på vår gård. Man dricker lite öl, grillar lite korv och mustar äpplen med grannarna. Ett roligt häng helt enkelt. Och så blev det, ett litet öppet hus under några timmar, säger Thomas Eklund.
Till en början byggde han en egen äppelpress och hackade äpplena för hand med kniv. Men redan efter det andra året köptes en riktig hackare och press.
– Nu har vi kört i nästan tio år, något år fick vi hoppa över för det var så lite äpplen och senast blev det ett covid-uppehåll, säger Thomas Eklund.
På bakgården till huset råder febril aktivitet. Det plockas äpplen, hackas och handvevas för att pressa ut all saft ur äpplena.
Emmy Eklund, 9 år, har redan hunnit dricka sex glas med äppeljuice.
– Jag orkar nog inte dricka några fler glas, säger hon.
Att ta vara på äpplena och göra saft tycker Thomas Eklund är det bästa sättet.
– Det här är ett bra sätt att ta vara på äpplena. Man skulle kunna göra äppelmos, men man sätter i sig max en burk per år. Så det är bättre att dricka upp den, säger han.
Nu när träden får sin frukt bortplockad så hoppas han slippa få sin nattsömn störd.
– Nu kommer vi slippa att fallfrukten dunsar ner och väcker oss på nätterna, säger Thomas Eklund och skrattar.