Mustig äppelfest hos Eklunds

Grannar och vänner samlas hemma hos familjen Eklund för att musta äpplen, till en härlig dryck. "Det blir ett roligt häng", säger Thomas Eklund.

Thomas Eklund pressar ut saften ur äpplena.

Thomas Eklund pressar ut saften ur äpplena.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2022-09-25 17:10

Sara Eklund och Thomas Eklund hade varit i Kivik i samma veva som de köpte huset vid Högbrunn. Där fick de reda på hur det går till att musta äpplen till en god dryck.

– Vi gör ett eget litet mini-Kivik hemma på vår gård. Man dricker lite öl, grillar lite korv och mustar äpplen med grannarna. Ett roligt häng helt enkelt. Och så blev det, ett litet öppet hus under några timmar, säger Thomas Eklund.

Till en början byggde han en egen äppelpress och hackade äpplena för hand med kniv. Men redan efter det andra året köptes en riktig hackare och press.

– Nu har vi kört i nästan tio år, något år fick vi hoppa över för det var så lite äpplen och senast blev det ett covid-uppehåll, säger Thomas Eklund.

På bakgården till huset råder febril aktivitet. Det plockas äpplen, hackas och handvevas för att pressa ut all saft ur äpplena. 

Emmy Eklund, 9 år, har redan hunnit dricka sex glas med äppeljuice.

undefined
Charlie Moberg och Emmy Eklund hjälper till med att pressa saften ur äpplena.

– Jag orkar nog inte dricka några fler glas, säger hon.

Att ta vara på äpplena och göra saft tycker Thomas Eklund är det bästa sättet.

– Det här är ett bra sätt att ta vara på äpplena. Man skulle kunna göra äppelmos, men man sätter i sig max en burk per år. Så det är bättre att dricka upp den, säger han.

undefined
Äppeldryck från 2014 års skörd.

Nu när träden får sin frukt bortplockad så hoppas han slippa få sin nattsömn störd.

– Nu kommer vi slippa att fallfrukten dunsar ner och väcker oss på nätterna, säger Thomas Eklund och skrattar.

undefined
Teodor Moberg och Madeleine Moberg delar på äpplena innan de läggs i hackmaskinen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!