Ukrainaflyktingar kan få bo på Myntan

Nyköpings kommun är beredd och väl rustad att ta emot Ukrainaflyktingar. "Det finns platser på Myntans trygghetsboende", säger kommundirektör Mats Pettersson.

Myntan kan bli flyktingboende. 30 lägenheter är inflyttningsklara och reserverade.

Myntan kan bli flyktingboende. 30 lägenheter är inflyttningsklara och reserverade.

Foto: Carolin Ericson

Nyköping2022-03-10 20:00

Migrationsverket har begärt att kommunerna ställer i ordning boendeplatser till personer som flyr kriget i Ukraina. I Nyköping finns lägenheter i Myntan som kan användas direkt. Det handlar om totalt 30 lägenheter fördelat på 4 ettor, 24 tvåor och 2 treor.

undefined
Mats Pettersson, kommundirektör i Nyköping.

– De lägenheterna är slutbesiktigade och inflyttningsklara. Det är boenden som vi skulle kunna hyra ut vilken dag som helst, säger Mats Pettersson.

Det finns fler möjligheter att på kort varsel ordna boende i Nyköping säger Pettersson. Och redan innan Migrationsverket hörde av sig hade Nyköpings kommun börjat inventera boendemöjligheter.

– Om vi har en solidarisk fördelning mellan kommunerna kommer det inte att vara några problem för Nyköping att ta fram vår andel. Vi kan ställa i ordning riktigt bra boenden på kort tid och kan ta fram betydligt fler platser om det skulle krävas, säger Mats Pettersson.

Kommunen är även beredd att ta emot minderåriga som kommer ensamma.

– Det kom ensamkommande barn från Ukraina häromdagen. De har tagits emot i familjehem. Vi kommer att få ännu större behov av jourhem, familjehem och gode män i ett längre perspektiv.

Exakt hur kommunerna kommer att ersättas för flyktingmottagandet är inte klart men Mats Pettersson känner sig trygg.

– Erfarenheterna från kompensationen som det allmänna fått under pandemin inger ett starkt förtroende för att staten kommer att ta ansvar även nu. Det var lite si och så med det under flyktingkrisen 2015-2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!