De första boende flyttade till det toppmederna och alldeles nybyggda trygghetsboendet på norra Arnö, i mitten av september. Ända sedan dess har de frusit.
– Man känner att man inte kan sitta still en lång stund. Vi äldre behöver högre värme eftersom vi sitter still och inte rör oss så mycket. Jag har två långärmade tröjor på mig nu, säger Gun Åkerman.
– Jag betalar 8 825 kronor i månaden för att bo här, exklusive el. Men det vill man ju inte betala nu. I kontraktet står det att det ska ingå värme, men det gör det inte. Det är kontraktsbrott, säger Anna-Lisa Grimstedt.
Hon fick föras till akuten en gång på grund av kylan, berättar hon. Hon lider av astma och får svårt att andas i kall luft.
– Det har inte varit så här förrän jag flyttade in hit. Jag kan inte bo här om jag inte bo här om jag inte får värme, berättar hon.
På tisdagen när SN besökte boendet, visade termometern i en av lägenheterna, på dryga 22 grader. Men den siffran är missvisande, menar samtliga av de boende som SN talar med.
– Det är för högt i tak, det blir inte tillräckligt varmt, den där temperaturen stämmer inte, säger Anna-Lisa Grimstedt.
De boende har varit i kontakt många gånger med kommunen, som äger boendet. Men enligt dem händer ingenting.
– Min sambo har ringt och ringt och ringt, berättar Gun Åkerman.
– Jag har pratat med dem, och de har lovat mycket som de inte hållit, säger Erik Lindberg.
Kommunen säger sig vara väl medvetna om problemet med kyla efter de klagomål de fått från de boende. De har gjort felsökningar i byggnaden ända sedan dess. Bland annat har elementen luftats för att värmen ska stiga. Även temperaturen på luften som ventilationen skickar ut, har höjts.
– Elementen står på ungefär 22 grader, men ventilationen på 20 grader. Då kan det bli kallras och det är troligtvis de som de boende känt av, säger Karin Engström, en av Myntans fastighetsförvaltare.
– Det ska vara åtgärdat nu, säger också fastighetsförvaltaren Erik Sjöö.
Men de boende är ändå inte nöjda.
– Det kom en varm pust från elementet igår, och det var så skönt. Men sedan försvann värmen. Det går inte. Jag kan ju inte sitta och vänta på att de där varma pustarna ska komma, säger den boende Anna-Lisa Grimstedt.
– Då måste vi naturligtvis följa upp det igen, säger Erik Sjöö och fortsätter:
– Vi har gjort allt vi har kunnat och vi är jättemåna om våra hyresgäster. Det här är en känslig boendegrupp, 70 plus, som ofta vill ha det lite varmare, kanske uppåt 23 grader.
De boende har frusit ända sedan de flyttade in, säger de. Är det möjligt för dem att få någon slags kompensation för det?
– Som hyresgäst är man alltid välkommen att göra anspråk om en kompensation. Men om den beviljas eller inte, det vet inte jag.