– Det är otroligt många styvmorsvioler här, säger Inger Segerberg, från Stockholm.
Hon sitter vid en solvarm träbänk, inte långt från den välkända hängbron tillsammans med Lars Hellström och Birgitta och Stefan Estby. Samtliga bor i Stockholm och är på besök över dagen.
De har flytt trängseln i huvudstaden för att få lite frisk luft och vacker natur i Sörmland.
– Det är så mycket folk på Djurgården i Stockholm. Det är lättare att åka hit, säger Stefan Estby.
Lite längre ut på Stora Krokhomen ringlar en snok över Sörmlandsleden. De gula fläckarna över huvudet lyser klart mot jordgolvet.
På en klippa ett tiotal meter därifrån står Barbara och Peter Lönneryd och metar med haspelspön. De moderna flötena rör sig knappt i vattnet som är stilla och klart. Endast småspigg tittar fram mellan tångruskorna.
– Jag älskar Stendörren. Det är så lugnt och fint här, säger Barbara.
– Det är skönt att komma hemifrån, säger Peter.
Fisken kanske börjar nappa när det skymmer lite.
Olivia Levin, som normalt sett ser betydligt större hav än Östersjön, lyckas bättre med fångsten. Hon bor till vardags i Los Angeles, Venice beach, men nu letar hon vattenlevande organismer vid Naturum. Corona har ställt in resan tillbaka.
Redan vid andra försöket dyker en tångräka upp i hoven. Det lilla kräftdjuret får en egen balja som temporärt hem innan den undersöks och släpps tillbaka.
Naturum kommer hålla öppet under sommaren men alla gruppaktiviteter är inställda för tillfället på grund av pandemin, berättar Helena Herngren från länsstyrelsen.
Hon tar emot besökare, svarar på frågor men har även radat upp ängsblommor, som hon artbestämt innan. I vaserna finns bland annat mandelblom, svartkämpar och gullvivor.
– Gullvivorna har blommat länge i år, säger hon.
I stället för gruppaktiviteter kan besökarna låna hovar till vattnet, eller för att leta insekter på ängen.
– Det är bäst att leta när det är soliga, vindstilla dagar. Är det inte det går det alltid att vända på någon sten och hitta en gråsugga eller myror, säger Helena Herngren uppmuntrande.
Mot himlen går det att speja efter fisktärna, ejder, gråtrut och storskrake. Eller varför inte en strandskata eller den pampiga havsörnen som kan ha ett vingspann på 190–240 cm när den seglar högt uppe i luften. För den som har tur kan gråsälar skymtas solandes på en klippa.