Nederbördsmängderna i området som förser Nyköping och Oxelösund med vatten har varit ovanliga låga på senare år.
Men det är svårt att dra några slutsatser om i vilken mån klimatförändringar har spelat in. Historiskt sett är det nämligen inte ovanligt med relativ torka under några år.
Dessutom förväntas klimatförändringarna inte leda till att leda minskade nederbördsmängder i området, visar SMHI:s klimatmodeller. Snarare kan man förvänta sig något mer nederbörd.
– Fast man ska vara medveten om att spannet vad gäller framtida nederbördsmängder är väldigt stort. Det är helt enkelt svårt att säga hur det kommer att bli, säger Niclas Hjert, hydrolog på SMHI.
En tendens som däremot är väldigt tydlig är att temperaturerna stiger. Det leder till att vintrarna blir snöfattigare, även om nederbördsmängden är den samma. Och för vattentillgången är nederbörd i form av snö bättre än häftiga regn.
Temperaturökningen gör också att avdunstningen av vatten ökar. Avdunstning sker direkt från vattnet men även via växter, och växtperioden beräknas vara tio dagar längre i dag än under 60-talet.
–Avdunstningen kan nog ha större påverkan på nivåerna i grundvattenmagasinen än nederbörden, säger Niclas Hjert.
Ett experiment som SMHI gjort visar att nederbörden måste öka med mellan fem och tio procent, för att kompensera för det ytterligare vatten som försvinner genom avdunstning om temperaturen stiger med en grad.