När hjärtat är med får fler plats vid bordet

Julen förknippas ofta med en högtid då familj, släkt och vänner samlas för att umgås. Och finns det hjärterum så finns det stjärterum. När Hjortensbergskyrkans församling på söndagen firade sin årliga julfest dukades borden för ytterligare 50 gäster.

Nyköping2013-12-15 22:17

Tack vare initiativ från församlingsmedlemmar fick föräldrar och barn från asylboendet Ämtnäs i Marsviken möjlighet att fira jultraditioner med andra familjer vid den årliga julavslutningen i Hjortensbergskyrkan.

— Det här är ett sätt för människor att mötas, och att de som kommit hit till Sverige ska känna sig välkomna och kanske även få möjlighet att hitta stödpersoner, berättar Kristin Björndahl, som är medlem i församlingen.

Asylboendet Ämtnäs ligger några kilometer utanför Nyköpings stadskärna och för att alla de som önskade skulle kunna komma hade församlingen ordnat med busstransport. I sedvanlig anda tågade tomtar och lufsade Rudolf med röda mulen in, efter ett ljusbringande luciatåg. Det bjöds även på dans runt granen.

— Jag är mycket tacksam att jag kunde få göra det här i dag. Julen påminner om Syrien. Det enda som saknas därifrån är hela min familj, annars är det samma stämning här. De har ordnat allt så fint, säger Rania Marriki, som kommit i sällskap med sin make Rany Beshara och deras 2 månader gamla son Rafael Beshara.

Rania Marriki kom till Sverige från Syrien, för ungefär 4 månader sedan. Hon berättar att hon annars på grund av avstånd och ekonomi har svårt att komma ut och träffa människor. På de senaste två månaderna har hon lämnat asylboendet en gång. Den gången hon blev tvungen att ta med sonen till doktorn.

— Då kostade det mig 400 kronor med taxi. Så jag är verkligen jätteglad att kunna träffa folk så här, förklarar Rania Marriki.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om