Nyköpingskocken önskade sniglar på femårsdagen

David Ebbesson från Nyköping hade inte alls tänkt bosätta sig i Spanien. Men tre år har gått sen han lämnade Sverige, och han har blivit chefskock på en restaurang i Torrevieja. Nu vet han inte när, eller om, han kommer tillbaka.

Tidningen träffar David Ebbesson när han är tillbaka i stan över jul.

Tidningen träffar David Ebbesson när han är tillbaka i stan över jul.

Foto: Hugo Bernhard

Nyköping2024-12-26 16:17

När David Ebbesson och hans dåvarande flickvän bilade ner till Spanien för tre år sen, var det med oklar plan. De ville mest komma ifrån Sverige och Nyköping ett tag.

Men David fastnade för Spanien, och i Torrevieja snubblade han över ett jobb som kock, och tackade ja. 

– Det gick rätt fort i svängarna. Två månader efter att vi åkt ner så hade vi skaffat jobb och ett radhus, säger han.

undefined
Precision är det viktigaste som kock, tycker David Ebbesson.

I Torrevieja bor cirka 100 000 personer, och semesterorten söder om Alicante är känd för sin stora skandinaviska minoritet. Nästan 1700 svenskar beräknas bo permanent i Torrevieja, och ännu fler har semesterhus här: Ett av skälen till att restaurangen David jobbar på heter Senap och ketchup, snarare än Mostaza y ketchup.

– Det var en korvkiosk för typ tio år sen. Namnet har fått vara kvar bara, trots att det är lite missvisande. Jag skulle säga att det är internationell mat med svensk touch, säger David Ebbesson.

undefined
Chefskocken David Ebbesson, 24 år, vid den spanska restaurangen, "Senap & Ketchup", där han jobbat i tre år.

Ända sen han var liten har David Ebbesson haft en särskild relation till mat. Han började tidigt intressera sig för mat som de flesta barn inte skulle ta i med tång.

– När jag var fem ville jag ha sniglar till middag på min födelsedag, säger han.

Nu är David chefskock på Senap och ketchup, och restaurangen har fått gott rykte i Torrevieja. På Google har restaurangen 4,4 av 5 i betyg.

undefined
Heta räkor är en av paradrätterna på restaurangen.
undefined
En av de svenskaste rätterna är torsk med löjrom och potatis.

I framtiden, eller "förr eller senare" som David säger, är planen att öppna egen restaurang.

– Det är ju drömmen. Jag vill inte jobba för någon annan hela livet. Men just nu trivs jag väldigt bra där jag är, säger David Ebbesson.

När David pratar om vad som är bra mat pratar han inte om specifika rätter eller matkulturer, utan han pratar om precision.

– Det är det jag tycker är viktigast. Om du beställer ditt kött medium rare, då ska det vara medium rare och inte medium. Det är de små precisa detaljerna. Man ska kunna räkna med att få det man beställt. Och om jag inte är nöjd, då serverar jag det inte.

undefined
Senap & ketchups matsal i julskrud.

När tidningen träffar honom är han hemma i Nyköping över jul. Att ha en kock i familjen lovar ett professionellt julbord, kanske man tror.

– Nej, jag har tagit ledigt i jul. Jag svarar på frågor men jag gör ingenting. Jag tar inte med mig jobbet hem, säger han och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!