Närboende: "Galet att bygget av Resecentrum fortsätter"

Nyköpings nya resecentrum prövas av mark- och miljödomstolen. Trots det fortsätter förberedelserna av bygget. "Galet", anser två av de som överklagat detaljplanen.

Träddungen på höger sida av vägen är en nyckelbiotop. Något som Fredrik Dahlin och Thomas Widercrantz har lyft fram i sina överklaganden. "Det är galet att arbetet med resecentrumet fortsätter", säger de.

Träddungen på höger sida av vägen är en nyckelbiotop. Något som Fredrik Dahlin och Thomas Widercrantz har lyft fram i sina överklaganden. "Det är galet att arbetet med resecentrumet fortsätter", säger de.

Foto: Roger Sundberg

Nyköping2021-02-11 07:30

Husen och träden längs med Lasarettsvägen och Norra bangårdsgatan är inbäddade i tung snö. På ena sidan vägen ligger en rad 20-tals villor i trä. På andra sidan vägen ska en av entréerna till Nyköpings nya resecentrum ligga.

–Entrén ska vara tio meter hög och i glas. Det finns något liknande på Potzdamer platz i Berlin. Där kanske det passar men inte i den här miljön, säger Thomas Widercrantz och Fredrik Dahlin.

De bor själva längs med Norra bangårdsgatan och som många av grannarna har de överklagat detaljplanen. Förutom att resecentrumets nuvarande gestaltning skulle förfula området, så medför bygget en rad negativa konsekvenser för miljön, anser de.

Skogsdungen mellan den planerade entrén och Lasarettsvägen är till exempel en nyckelbiotop, något som kommunen också har lyft fram i miljökonsekvensbeskrivningen. Flera rödlistade fågelarter har synts bland träden, bland annat mindre hackspett och turkduva. 

– För några år sedan skrev tidningen om att Jernhusen hade börjat avverka dungen för att bygga en parkeringsplats. Då gick kommunen in och stoppade planerna, berättar Fredrik Dahlin.

Överklagande ligger just nu på mark- och miljödomstolens bord. Samtidigt rullar det enorma infrastrukturprojektet på. Nyligen började detaljprojekteringen och arbetet med att ta fram ett underlag som kan användas under upphandlingen av entreprenörer.

Det vittnar om dålig respekt för den demokratiska processen att arbetet fortsätter som om allt vore klart, anser Thomas Widercrantz och Fredrik Dahlin.

undefined
Kommunen borde visa större respekt för den demokratiska processen och avvakta vad mark- och miljödomstolen säger om våra överklaganden, anser Thomas Widercrantz och Fredrik Dahlin.

– Vi vet inte än vad mark- och miljödomstolen kommer att besluta. Går de på vår linje kan kommunen och Trafikverket ha slängt stora summor i sjön, säger Thomas Widercrantz.

Kommunalråd Urban Granström (S) menar i stället att det skulle kosta kommunen pengar att avvakta. Personal har redan avdelats till projektet och konsulter är inhyrda. Om projektet skjuts framåt kommer kommunen ha dessa kostnader under längre tid, förklarar han.

Men det är fel att beskriva situationen som att kommunen arbetar på som om överklagandena inte fanns, anser han.

– Vi gör hela tiden bedömningar av vilket arbete vi kan utföra. Om mark- och miljödomstolen har några synpunkter handlar det med stor säkerhet om till exempel höjden på olika byggnader, och det kan vi anpassa oss efter även i ett senare skede, säger han.

Fotnot: I en tidigare version uppgavs ett felaktigt årtal på husen och ett felaktigt namn på en gata.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!