– Vi tyckte att det var konstigt att man inte drar den närmaste enheten, säger Ronny Franzén, deltidsbrandman i Nävekvarn.
När larmet kom om branden i ett häststall utanför Ålberga i söndags, larmades enheter från Nyköping, Kila och Nävekvarn ut.
Men den närmaste brandstationen finns i Kvarsebo, där det finns ett brandvärn.
Enligt Ronny Franzén skulle Kvarsebostyrkan ha haft fem, sex kilometer att köra till branden, medan det var omkring 20 kilometer från Nävekvarn. Först i ett senare skede, efter en fråga från brandmännen i Nävekvarn, gick larmet även till Kvarsebo.
Orsaken till att inte den närmaste stationen alltid får larm om bränder, livräddningsinsatser eller olyckor är länsgränsen. Nävekvarn ligger i Sörmland och är en del av Sörmlandskustens räddningstjänst, Kvarsebo ligger i Östergötland.
Problematiken är inte ny, enligt Ronny Franzén, som berättar om en tidigare, liknande händelse. Då handlade det om en livräddningsinsats på Östgötasidan, inte långt från Nävekvarn. Tack vare tjänsten sms-livräddare, dit alla som har gått en utbildning i livräddning kan ansluta sig, fick man ändå kännedom om händelsen och ryckte ut. Men Nävekvarnsstyrkan larmades aldrig ut via räddningstjänsten.
Ronny Franzén anser att samarbetet över länsgränsen måste bli bättre, och pekar på att det i Nävekvarn, till skillnad från i Kvarsebo, finns en så kallad första insatsperson, fip, med ständig jour. Fip:en har tillgång till en specialutrustad bil och åker direkt till larmadressen. Därmed skulle Nävekvarns första insatsperson snabbt kunna vara på plats i närområdet även på den östgötska sidan, understryker han.
– Vi kan åka med fip-bilen och har syrgas och hjärtstartare i den, och har jour dygnet runt.
Jan Wisén är tillförordnad chef för Sörmlandskustens räddningstjänst i Nyköping. Han håller med Ronny Franzén.
– Min grundinställning är självklart att det alltid är närmaste räddningsstation som ska larmas, oavsett kommun- och länsgränser. Så borde det vara överallt, säger han.
Eftersom han är relativt ny i Sörmlandskustens räddningstjänst säger han att inte känner till varför samverkan med Östergötland inte fungerar fullt ut. Men problematiken är känd, och enligt Jan Wisén ska man nu jobba för att förbättra samarbetet.
– Definitivt. Det har påbörjats diskussioner mellan organisationerna om hur man ska komma vidare med det här.