Klockan fem på morgonen börjar jordgubbens resa från fältet till din mun. Flinka fingrar som ofta tillhör immigranter gallrar plantraderna efter dagens skörd. På natten fortsätter färden mot butik, inte sällan via en eller två mellanhänder.
Jordgubbarna som säljs vid Coop Forum, Coop Extra, Citygross och Willys i Nyköping köps alla via samma storgrossist, Rudenstams Parti i Huskvarna. Men de når kunderna på olika vägar. Citygross köper direkt av grossisten medan Coop helt lagt ut jordgubbsförsäljningen på ett utomstående företag. Willys lägger sin beställning hos partihandlaren Saba i Helsingborg, en del av världens största fruktproducent Dole, som i sin tur köper in från Rudenstams.
Och jordgubbarna då? De odlas i Skåne och Blekinge, där Sveriges största producenter ligger. Sedan Ullevi bär utanför Nyköping lades ner finns ingen lokal producent som kan sälja till mataffärerna längre. Några mil och en länsgräns längre bort hittar vi Lida trädgård i Norrköping, som valt bort grossistledet och säljer direkt till ICA Maxi i Nyköping och Kvantum i Oxelösund.
– Det är så närodlat man kan komma, men inte heller när Ullevi fanns räckte det till. Närodlat i all ära men man måste också kunna komma upp i de volymer som krävs, säger Mathias Fernqvist på Kvantum.
Magnus Nilsson, stormarknadschef på Coop Forum, bekräftar bilden.
– De lokala odlarna kan ofta inte producera så mycket som man vill ha ändå såhär års. Det krävs så stora kvantiteter på så kort tid att man ändå får fylla upp med jordgubbar från till exempel Belgien.
Att volymerna är så stora beror på att vi äter allt mer, och helst inte vill plocka själva. Just runt midsommar är trycket så högt att odlarna måste spara på bären dagarna innan för att ha så det räcker, säger Bertil Bjelkenstedt på Lida trädgård.
– Vi är inte självförsörjande på jordgubbar här uppe i Östergötland och Sörmland längre. Visserligen har vi alltid behövt importera från Skåne för att klara midsommarhelgen, men sen brukade bären räcka, förklarar han.
I Björkvik, mellan Nyköping och Katrineholm, ligger massproduktionens motpol. Erme självplock höll kvar vid sin enkla filosofi när konkurrenterna började ta in avlönade bärplockare och sälja färdiga pappkartonger med bär för tio år sedan.
– De upptäckte att man tjänar mer på färdigplockat och vi är nog akterseglare som klamrar oss fast vid självplocket, säger Lars Hermelin, som driver odlingen tillsammans med sonen Fredrik.
Det minskade intresset för att plocka egna bär har också bidragit till att självplockslanden försvunnit ett efter ett. Men den trenden verkar inte ha nått Björkvik. Tvärtom hittar allt fler till de extra breda raderna med halm emellan och sedan Ullevi bär i Nyköping stängde har de fått fler Nyköpingsbor bland kunderna.
– Vi vänder oss till en annan kategori än butikerna. Det ska vara en njutning att plocka jordgubbar. Barnen får springa fritt och när man ser någon som är helt rödmosig ända upp i pannan, då känns det kul, säger Lars.