Jitka Zakova har alltid drömt om att åka långfärdsskridskor, men visste inte riktigt hur hon skulle börja. Tillsammans med sambon Johan Simu upptäckte de Friluftsfrämjandets välkommenprogram säsongen 2018/19.
– Jag hade inte haft en tanke på att åka innan dess, men jag fastnade också direkt, säger Johan Simu.
De är intresserade av friluftsliv och i bristen på snörika vintrar har skridskoåkningen seglat upp som en favorit under vinterhalvåret. Nu välkomnar de kylan hemma i Nyköping och hoppas kunna åka mer hemma i Sörmland.
– Trots att det inte var bra väder för skridskor här förra året, åkte vi nästan 1 000 km, säger Jitka Zakova.
Resor till Hälsingland och Dalarna har gjort åkningen möjlig, men i år hoppas paret få möjlighet att uppleva något som hittills inte varit möjligt för dem; skärgården i Nyköping.
– Det är en enorm frihetskänsla att glida fram, nästan helt utan ansträngning, säger Johan Simu.
– Man kan komma upp i ganska höga hastigheter, om man lär sig bra teknik, säger Jitka Zakova.
Säkerheten är förstås a och o när man ger sig ut på sjön. Som skridskoåkare vill man gärna ha kallt och klart väder, men ingen snö eftersom den isolerar isen och gör den förrädisk.
– Den bästa isen är den senast lagda, säger Katarina Moberg på Friluftsfrämjandet i Nyköping.
Hon leder skridskoturer för medlemmar och håller i den obligatoriska introduktionutbildningen där deltagarna få lära sig att åka säkert och hantera en olyckssituation. På grund av pandemin är det maximalt åtta personer per tillfälle just nu och det har orsakat huggsexa när platserna släpps.
– Det är ett jättetryck på våra aktiviteter nu när många vill ut i naturen.
Enligt Katarina Moberg är Sörmland ett skridskoparadis med sina många sjöar, där Båven sticker ut som en av Sveriges tio främsta. Skärgården, med sitt fågelliv och naturreservat är också en förstklassig naturupplevelse. Men hon höjer också ett varningens finger – alla sjöar har sina svaga punkter.
Uddar, grund, sund, broar och in- och utlopp är platser som enligt tumregeln har svagare is.
– Närmar man sig dessa platser med försiktighet håller man sig oftast torr och varm hela skridskosäsongen, säger Katarina Moberg.
Jitka Zakova har råkat ut för ett ofrivilligt iskallt dopp när hon missade ett inlopp och gick igenom isen.
– Vi följde säkerhetsrutinerna och jag var uppe igen på en minut.