Naturskyddsföreningen besvikna efter kalhygge

Kommunen vill få in blandskog i Janstorpsskogen och anser att det bästa sättet var att hugga ner granskogen. Naturskyddsföreningen vill också ha lövträd, men med andra metoder.

Pia Björstrand, ordförande i Naturskyddsföreningen i Nyköping - i röd kappa - pekar på ett äldre träd som fälts. Hon och de andra i skogsgruppen är besvikna och ledsna över avverkning.

Pia Björstrand, ordförande i Naturskyddsföreningen i Nyköping - i röd kappa - pekar på ett äldre träd som fälts. Hon och de andra i skogsgruppen är besvikna och ledsna över avverkning.

Foto: Fredrik Ericsson

Nyköping2021-09-15 05:53

– Jag blir så otroligt ledsen över allt detta. Det är som att kommuninvånarnas välbefinnande inte har någon betydelse, säger Pia Björstrand, ordförande i Naturskyddsföreningen i Nyköping.

Hon står tillsammans med fem andra från föreningen i kalhygget i Janstorpsskogen. Tio minuter tidigare såg de skogsmaskiner fälla träd på plats, något de hade velat slippa se. Att se stockar från äldre träd är extra upprörande. 

undefined
Nära tio procent av Janstorpsskogen är avverkad och på Skogsstyrelsen hemsida syns att ungefär ett lika stort område till, i norra delen, planeras att avverkas.

Största delen av kalhygget bestod innan avverkningen av skog som var runt 50 år. Kommunen vill få bort den eftersom de inte tror att den kommer klara sig mot granbarkborreangrepp framöver och ser därför avverkningen som både ekologisk och ekonomisk försvarbar.

Ifall granbarkborreangreppen fortsätter för varje år blir det kostsamt för kommen att gå in med maskiner gång på gång. Kommunen beräknar dessutom att den genomförda avverkningen kommer generera nästan en miljon kronor. Nu kan dessutom lövträden börja etablera sig direkt. Något som ger en bättre mångfald i naturreservatet, som SN rapporterat om

undefined
Så här såg det utan innan avverkningen i den östra delen, vid spåret.
undefined
Och så här såg det ut precis efter avverkningen.

Naturskyddsföreingen föredrar också en blandskog men anser att tillvägagångsättet är fel. Björstrand tycker att det måste få kosta för att slippa se ett större kalhygge i naturreservatet. 

– De skövlar i ett naturreservat. Jag tror det kommer kännas väldigt sorgligt för många som använder den här skogen, säger hon.

De tycker pengarna kommunen tjänar på skogen är en droppe i havet i den kommunala budgeten och att det skulle vara värt att bekosta förvaltningsåtgärder, för att mer varsamt ta ner skogen och slippa kalhygget. 

undefined
Så här ser avverkningsanmälningarna ut på Skogsstyrelsen sajt.

Kultur- och fritidnämnden ordförande Karina Josevski (MP) har lite svårt att se hur den här frågan hamnat på hennes bord, men ser inte att avverkningen handlar om en ekonomisk fråga. Hon utgår ifrån att tjänstemännens bedömning är ur ett ekologiskt perspektiv och att den är korrekt.

– Jag litar på att de värnar naturvärden och biologisk mångfald som finns i det här området.  

Hon lyfter också att finns ett stort intresse att tillgodose våra invånare med rum och område för rekreation och friluftsliv. 

Hur ser du på att naturskyddsföreningen anser att ni har förstört det här området för rekreation?

– Jag ser inte att det här ingreppet hotar friluftslivetsutrymmet.

Hon tycker att Nyköping har ett bra utbud för avkoppling och friluftsliv och avverkningen förändrar inte det.

undefined
Ungefär så här kommer de se ut på platsen om några år. En liknande avverkning har gjorts vid Linudden för några år sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!