– Naturreservat bildas i tätortsnära områden för att få ett rikt friluftsliv med naturupplevelser så som svamp- och bärplockning, vilket den här gamla skogen kan erbjuda, säger Sören Johansson.
Han vill inte se någon avverkning av äldre skog utan tycker att det räcker med de kala ytor som uppstått efter att kommunen jobbat med att bekämpa granbarkborrar i reservatet.
Sören Johansson är därför mycket kritisk till kommunens planer att hugga ner nära tio procent av naturreservatets skog, i en så kallad föryngringsavverkning.
– Man bildar normalt inte ett naturreservat för att utnyttja områdets virkesvärden med avverkning av gammal frisk skog. Det som bör prioriteras är de biologiska värdena där den gamla skogen är mest värdefull, säger han.
Kommunen har möjlighet att tjäna pengar som skulle kunna användas i exempelvis andra naturvårdsammanhang. Hur ser du på det?
– Om kommunen planerar för naturvårdsinsatser får dessa bekostas genom avverkning i produktionsskogen utanför reservaten.
Sören Johansson har jobbat på Skogsstyrelsen och har förståelse för att viss avverkning kan vara aktuell i området. Som att hugga bort träd för att ge mer plats åt gamla tallar, ekar och aspar eller för att skapa korridorer med lövskog bland yngre granar. Han är därför överens med kommunen om vissa delar men inte om den äldre skogen längs motionsspåret i öster.
Även Naturskyddsföreingen i Nyköping är kritisk mot avverkningen.