Neddragningar skapar oro inom funktionsstödsomsorgen

Neddragningarna inom kommunens funktionsstödsomsorg kommer att slå hårt både mot de boende och mot personalen. Det menar personal som tidningen talat med.

Jenny Dahl är arbetsplatsombud för Kommunal på ett LSS-boende. Hon befarar att det blir sämre både för personal och boende till följd av besparingar och nya scheman.

Jenny Dahl är arbetsplatsombud för Kommunal på ett LSS-boende. Hon befarar att det blir sämre både för personal och boende till följd av besparingar och nya scheman.

Foto: Johannes Tångeberg

Nyköping2021-12-21 18:03

– Jag har varit i kontakt med andra boenden i kommunen. Och alla som jobbar inom LSS mår så otroligt dåligt, säger Jenny Dahl.

Hon är skyddsombud och arbetsplatsombud för Kommunal på ett LSS-boende i Stigtomta. 

Tidningen har vid flera tidigare tillfällen rapporterat om personalminskningar och schemaförändringar inom kommunens division social omsorg, där både funktionsstödsomsorgen och äldreomsorgen ingår.

Enligt Jenny Dahl kommer förändringarna inom LSS-verksamheten att påverka både personal och boende negativt. En följd av de föreslagna schemaförändringarna är att det blir mer ensamarbete.

– Det är inte riktigt klokt om man jobbar med människor som inte är friska. Vad ska man göra om någon ramlar? Då säger de att vi ska kontakta ett annat boende i närheten, men de har ju också lite personal, säger hon.

Samtidigt har det från ledningen inom division social omsorg sagts att personalminskningar och omorganisationer inte ska drabba brukarna. Något som Jenny Dahl ställer sig frågande till. Hon befarar att man exempelvis kommer att bli tvungen att tvinga de som bor på LSS-boenden att gå och lägga sig en viss tid, eftersom bemanningen blir lägre.

– Då får de inte längre bestämma själva, konstaterar hon.

Att säga att det inte blir några försämringar innebär också ett hårt tryck på personalen, som förväntas göra lika mycket trots att de är färre, menar Jenny Dahl.

– Det sätter en enorm på press på oss i personalen, inte minst från anhöriga, säger hon.

En tanke med de nya scheman som personalen ska arbeta efter är att det ska vara samma eller likvärdiga scheman för alla. Det gör att det inte längre går att göra individuella anpassningar, menar Jenny Dahl. Exempelvis kan vissa i personalen utifrån sin familjesituation hellre vilja jobba kvällar och nätter än andra pass.

– Det blir samma schema för alla – men människor är ju olika, säger Jenny Dahl.

Planerna på neddragningar och schemaförändringar har redan fått konsekvenser, enligt skyddsombudet.

– Många känner sig uppgivna och att de inte kan jobba kvar, säger hon.

Dessutom har flera chefer inom såväl LSS som inom socialpsykiatrin sagt upp sig, något som även det skapar oro i personalgrupperna, berättar hon. 

– Det har ändå varit en trygghet att ha chefer som man känner.                                    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!