Oro bland LSS-personal – hotar säga upp sig

Neddragningarna inom funktionshinderomsorgen i Nyköping gjorde att personal sa upp sig i fjol. Nu höjs röster på flera LSS-boenden i oro för brukarnas hälsa.

Linus Leppänen, Marie Pettersson, Jennica Erixon, Annica Bergfeldt, Håkan Rosén, Susanne Starck, Camilla Johansson, Camilla Jansson, Elisabeth Bergdahl och Sandra Forsberg. Resterande vill inte framträda i bild.

Linus Leppänen, Marie Pettersson, Jennica Erixon, Annica Bergfeldt, Håkan Rosén, Susanne Starck, Camilla Johansson, Camilla Jansson, Elisabeth Bergdahl och Sandra Forsberg. Resterande vill inte framträda i bild.

Foto: Björn Gustavsson

Nyköping2022-02-11 06:12

SN har tidigare berättat om oron för neddragningarna inom kommunens funktionshinderomsorg. För mindre än två månader sedan sa alla på ett av LSS-boenden på Östra Kvarngatan upp sig på grund av utmattning. De hade då upprepade gånger varnat för en ohållbar arbetssituation.

Nu höjs flera röster i rädsla för vad den planerade personalminskningen och schemaförändringarna kommer leda till för brukarna.

– Vi förväntar oss inte att kommunen kommer lyssna på oss. Vi har redan påtalat problemen flertalet gånger. Men vi vill att anhöriga och gode män får vetskapen om hur illa det här kommer drabba brukarna, säger Elisabeth Bergdahl. 

Det är 12 ur personalen från fyra olika LSS-boenden som har samlats på Magasinet.

– Fler vågar prata nu och vi vet att vi har stöd från personal på många fler enheter, säger Camilla Johansson. 

I augusti förra året fick personalen på kommunens LSS-boenden reda på att 25 tjänster ska försvinna och att ett nytt schema är på ingång. Enligt Nyköpings kommun ska det nya schemat anpassas efter verksamhetens behov och vara i sex veckor framåt. 

– Man gör en nivåbedömning på varje enskild brukare och den siffran omvandlas till arbetstimmar för oss. Problemet här är att brukarnas behov varierar från dag till dag, säger Linus Leppänen.

undefined
Personal från flera LSS-boenden samlades för möte på Magasinet.

Nyköpings kommun har över 20 LSS-boenden där de fysiska-och psykiska funktionsnedsättningarna variera stort.

– Försök att berätta för en brukare med autism att du blir en halvtimme sen. En sådan händelse kan vända upp och ner på deras vardag, säger Camilla Jansson.

Förutom att brukarna hamnar i ett mer isolerat tillstånd så oroas personalen även för att deras aktiviteter kommer utebli. Alla i rummet är eniga om att stressen som kommer med åtstramat schema leder till felbedömningar eller missar, främst vid skiftavlösning. 

– Det är otroligt lätt att göra fel i en stressad situation och risken för att de felmedicineras blir stor, säger Camilla Jansson.

Den nya verksamhetschefen Marie Söderman menar att divisionen bedrivit en verksamhet "utanför beställning" samt inte haft kontroll över kostnadsutvecklingen det skapat. 

– Schemaförändringen görs för att vi ska vara rätt bemannade utifrån biståndsbeslutet, vi ska genomföra insatser utifrån nämndens beställning. Förändringarna slår inte lika över alla enheter, utan bygger på nivåbedömningar. 

När de 12 närvarande från personalen får frågan om de kommer att säga upp sig om inget förändras så är svaret ett rungande "ja".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!