Nej till drastisk neddragning inom äldreomsorg

Ta bort 70 platser på äldre- och demensboenden. Det föreslog tjänstemännen för att komma till rätta med ständiga mångmiljonunderskott. Men politikerna gav förvaltningen bakläxa.

I slutet på mars var det nya äldreboendet Koggen i Nyköping i princip klart. Mot den bakgrunden känns förslaget att minska antalet platser på äldre- och demensboenden märkligt, anser Sofia Amloh (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

I slutet på mars var det nya äldreboendet Koggen i Nyköping i princip klart. Mot den bakgrunden känns förslaget att minska antalet platser på äldre- och demensboenden märkligt, anser Sofia Amloh (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Foto: Ann-Katrin Drevfjäll

Nyköping2020-07-01 11:50

Under flera år har division social omsorg haft svårigheter att hålla budget. Förvaltningen – som har en budget på över en miljard kronor – gjorde till exempel ett underskott på 80 miljoner kronor under 2019.

För att komma till rätta med situationen fick förvaltningen i uppdrag att ta fram ett åtgärdsprogram som ska leda till en budget i balans. Men när åtgärdsprogrammet lades fram vid vård- och omsorgsnämndens senaste möte, beslutade en enig nämnd att ge förvaltningen bakläxa.

Tjänstemännens huvudförslag – att ta bort 70 platser på äldre- och demensboenden i kommunen – gillas inte av nämndens ordförande Sofia Amloh (S).

– Vi har ju precis iordningställt ett helt nytt äldreboende i Nyköping. Dessutom tror jag inte att det är en framkomlig väg med tanke på att antalet äldre blir fler, säger hon.

Frågan är då hur en budget i balans ska kunna uppnås. Enligt Sofia Amloh borde det vara möjligt att minska kostnaderna utan att göra avkall på kvalitén. Det borde till och med vara möjligt att samtidigt höja kvalitén.

– Jag är övertygad om att det går. Det måste finnas arbetssätt och organisatoriska lösningar som vi inte har prövat och som ger en mer kostnadseffektiv verksamhet med bibehållen eller förbättrad kvalité.

Sofia Amloh vill egentligen inte ge några exempel på möjliga åtgärder, utan anser att förvaltningen måste utmana sin egen kreativitet och sitt eget kunnande för att hitta nya vägar.

Men hon nämner ändå fallprevention som ett område där det går att göra mer. Genom att bli bättre på att förebygga fallolyckor skulle kommunen kunna minska sina kostnader för hemtjänst, samtidigt som det leder till ökad kvalité för de äldre, menar hon.

– En fallolycka kan i värsta fall leda göra att en person som tidigare klarat sig utmärkt, behöver åtskilligt med hjälp från hemtjänsten. Minskar antalet fallolyckor vinner vi mycket.

Hur kostnaderna för äldreomsorgen ska hållas nere utan att kvalitén försämras är en av de största utmaningarna som kommunen står inför, anser Sofia Amloh. Speciellt med tanke på demografin. Eftersom antalet äldre blir fler, blir frågan bara alltmer aktuell.

– Vi lär få leva med diskussioner kring detta ett bra tag framöver, säger hon.

Division social omsorg har nu fått i uppdrag att komma med ett nytt åtgärdsprogram. Senast 24 augusti ska det presenteras för nämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!