SN rapporterade i flera artiklar i förra veckan om hur foodtrucks har tvingats flytta från Stora torget, till Åkrokens torg hundra meter bort. Flytten är en del av "Levande torg", en kommunal satsning för att göra stadskärnan större. Åkrokens torg är en del av planen, och ska bli en plats där människor möts kring mat.
Men det har gått trögt att få dit Nyköpingsborna, och det nya torget har dragit på sig öknamnet "Döda torget".
Foodtruck-ägare har varit rasande över flytten. Det nya torget har inte samma flöde av fotgängare, vilket de menar kommer att leda till stora försäljningsförluster. Men kommunen har stått fast vid sin plan.
– Tanken är att få folk att röra sig längs fler stråk i stadskärnan. Då har planen varit att flytta de här mobila verksamheterna till en ny plats, för att skapa liv på andra ställen. På så sätt kan vi få stadskärnan att bli större, säger Monika Peña Calderon, projektledare på Nyköpings kommun.
Den nya planen för Stora torget är alltså att satsa på ett containerkafé där foodtrucksen tidigare stått.
– Under projekttiden för Levande torg så har vi velat satsa på en mer etablerad uteservering på Stora torget, med sittplatser och bord som kan nyttjas av allmänheten, säger Monika Peña Calderon.
Den nya containern kommer nyttjas av Smakimperiet, som sedan innan driver kaféet på Fåfängan. Verksamheten ska vara igång den 16 augusti, när Park till park-helgen drar igång. Den ska dock vara säsongsbaserad, och tanken är att containern ska forslas bort i november för att sedan återkomma i april.
Kan du förstå om foodtruck-ägarna tycker att det är orättvist att de inte får finnas på torget när en container, som trots allt också är mobil, får stå där?
– Vi förstår frustrationen över att behöva byta plats. Men vi ser det så här: Det är inget långt avstånd som de flyttas. Vi erbjuder dem skjuts i marknadsföring, vi erbjuder dem sittplatser och ett nytt torg, byggt efter deras behov. Så vi har försökt mötas på mitten. Men ja, jag förstår att de är upprörda över att förlora sin plats på torget, säger Monika Peña Calderon.
Efter säsongens slut ska kommunen utvärdera om det kan bli om fler containerbaserade verksamheter framöver.
– Nu testar vi det här, och sen får vi fundera över hur det kan se ut nästa år. Om vi skulle kunna ha fler serveringar av den här karaktären, säger Monika Peña Calderon.