– Man väljer sin framtid redan nu känns det som, säger eleven Felicia Backström som går i nian på Nyköpings högstadium.
Hon sitter vid ett av borden inne på Rosvalla, tillsammans med Hamdi Elmi, Ibrahim Conteh och Tova Rimblad, som också är elever i nian på skolan. De har alla ganska bra koll på vilka gymnasieprogram de ska söka.
– Jag vet vad jag vill göra efter gymnasiet med. Jag vill jobba inom byggbranschen eller med måleri. I framtiden ska jag bygga mitt eget hus, säger Ibrahim Conteh.
Att sluta nian snart är speciellt, tycker Tova Rimblad:
– Det är läskigt för det blir ju en förändring, säger hon.
Lite längre bort syns två gymnasieelever med kockmössor. Tuva Nord och Isak Eriksson går i ettan på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Nyköping Strand utbildningscentrum.
– För att locka elever att söka till oss så serverar vi god mat, säger Isak Eriksson.
Han lägger pulled pork på en liten brödbit. En miniburgare.
– Det är väldigt kul att vara med på mässan. Det är några man känner och då blir det extra roligt, säger Tuva Nord.
En stor klättervägg är uppsatt inne på Rosvalla, på vilken Realgymnasiets logga syns tydligt. Sebastian Askbom, rektor, säger att gymnasiemässan är en viktig dag för dem.
– Vi är ju en liten skola som kanske inte så många känner till, säger han.
Eleverna Lorin Dag och Molly Broman i årskurs 9 på Nyköpings högstadium tycker att det är intressant att besöka gymnasiemässan.
– Man får välja något gymnasieprogram som passar en, då blir det ju lättast. Jag vill jobba inom juridik sedan, säger Lorin Dag.
– Jag kommer söka flera gymnasieutbildningar utanför Nyköping, säger Molly Broman.
I en del inne på Rosvalla syns ett par bilar. Jennifer Jensen, elev vid fordons- och transportprogrammet på Nyköpings gymnasium, säger att hon under dagen fokuserar på att ge mycket information om vad som händer på programmet.
– Det är lite blandade känslor kring den här dagen. Det är lite intensivt med mycket folk och många frågor på samma gång. Men roligt, säger hon.
Johanna Wik, mentor vid Nyköpings högstadium, tror att de flesta eleverna har bra koll på vilket program de vill studera innan de kommer till gymnasiemässan:
– Det blir ett tillfälle att söka kontakt med den gymnasieskolan direkt och ställa frågor man har. Sedan är det säkert en liten klick som inte vet eller velar.