Nicklas Franzén (V): Vill inte kommentera bojkotten

Under tisdagen uppmanade riksdagsledamoten Josefin Brink (V) till en bojkott av Ryanair. Hon är framförallt kritisk till uppgifterna om att piloterna organiserat sig anonymt av rädsla för repressalier. Nicklas Franzén (V), kommunalråd i Nyköping, vill inte kommentera aktionen men är delad i frågan kring kommunens relation till flygbolaget.

NYKÖPING2013-08-28 17:43

Kritiken mot Ryanair har varit omfattande sedan SN rapporterade om piloterna som anonymt vittnat om pressade arbetsförhållanden på flybolaget. En av de som riktat hårdast kritik är Josefin Brink, vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, som under gårdagen uppmanade till en bojkott av flygbolaget.

- Ryanair är ju ett bolag som haft ögonen på sig länge på grund av sin personalpolitik. Förhoppningen med bojkotten är att folk ska få upp ögonen för det ännu mer. Jag har inte fått jättemånga reaktioner på aktionen men det som jag har fått har varit positivt, säger hon.

Bland Nyköpings politiker har reaktionerna varit sparsamma. Nicklas Franzén, partikollega och kommunalråd i Nyköping, varken stödjer eller tar avstånd ifrån Brinks bojkott.

- Josefin får uppmana till bojkott om hon vill, det är upp till var och en att ta ställning till vad de anser är viktigt. I själva sakfrågan är det ju självklart att piloterna måste kunna organisera sig, säger han.

Men ställer du dig bakom bojkotten?

- Jag vill inte uttala mig om det i egenskap av kommunalråd och inte som privatperson heller. Men det är viktigt att man lyfter frågan och skapar opinion, säger Franzén.

Den senaste tidens anonyma pilotrapporter har fått politiker att reagera ändå upp till regeringsnivå. Under onsdagsförmiddagen kallade arbetsmarknadsministern Hillevi Engström (M) situationen för totalt oacceptabel i en intervju med Ekot. Även Nyköpingspolitikern Christina Södling (S), ordförande i arbetarekommunen, riktar skarp kritik mot Ryanairs personalpolitik.

- Det är fullständigt fel och tragiskt att piloterna ska behöva organisera sig i ett anonymt nätverk. Svensk arbetsmarknadslagstiftning ska följas, säger hon.

Frågor kring Ryanair är annars en het potatis i Nyköping eftersom kommunen betalat åtskilliga miljoner till flygbolaget för marknadsföring. Nicklas Franzén har tidigare varit kritiskt till kommunens marknadsföringsavtal med Ryanair och uttrycker fortfarande en viss tveksamhet i frågan.

Vad anser ni på kommunen om att ett av de företag som ni samarbetat med anklagas för att kränka fackliga rättigheter?

- Det är en komplicerad fråga och det finns vågskålar i allting. Skavsta är en viktig plats för regionen men det ska ju inte ske på bekostnad av Ryanairs anställda, säger Franzén.

SN har under onsdagen sökt kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S) utan resultat. I ett mailutskick skriver han att "för mig är det självklart att alla har rätt att organisera sig fackligt och att man har rätt att organisera sig för att förbättra sina anställningsvillkor". Under torsdagen har Ryanair kallat till en pressträff i Stockholm där man kommer informera om utvecklingen i regionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om