Nihaal, 11, och Sofia, 11: Skolmaten har blivit sämre

Nihaal och Sofia går i femman på Långbergsskolan. De berättar att de är missnöjda med skolmaten och inte blir mätta. Därför träffade de två av de chefer som har mest att säga till om i frågan.

Nihaal och Sofia framför sina tankar och synpunkter till enhetschefen Daniel Magnell och verksamhetschefen Marianne Backrud Hagberg, båda från måltidsservice som ansvarar för skolmaten.

Nihaal och Sofia framför sina tankar och synpunkter till enhetschefen Daniel Magnell och verksamhetschefen Marianne Backrud Hagberg, båda från måltidsservice som ansvarar för skolmaten.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2023-02-12 20:43

– När man inte äter får man ingen energi, säger Nihaal.

– Och man får ont i huvudet, tillägger Sofia.

Nihaal och Sofia går i årskurs fem på Långbergsskolan i Nyköping. De känner sig missnöjda med skolmaten. Bland annat för att salladsdisken till största delen består av kål och för att de inte längre får ris – utan bulgur eller couscous istället – och inte heller taco. Det är flera gånger som de inte blir mätta av maten, berättar de.

– Vi har frågat andra klasser vad de tycker, säger Sofia.

Och Nihaal fortsätter:

– Då är det flera som håller med och säger att de inte orkar jobba på lektionerna.

undefined
Sofia och Nihaal är glada över att personal på skolan lyssnade på dem när de lyfte sina tankar om skolmaten.

Madeleine Björk och Sara Westerberg – båda jobbar på skolans fritids – har tagit till sig Nihaal och Sofias synpunkter och har även själva märkt av en viss skillnad på maten.

Nyligen samlades de därför på skolan för att träffa verksamhetschefen Marianne Backrud Hagberg och enhetschefen Daniel Magnell från måltidsservice, som ansvarar för maten i de kommunala skolorna.

– Vi utgår från en kostpolicy. Där står bland annat att maten som serveras ska vara hälsosam, nyttig, bra för miljön och klimatet, säger Marianne Backrud Hagberg.

Hon säger att sallad väljs bland annat utifrån säsong och kål är en tillgänglig basvara. Då ris inte är hållbart ur ett miljömässigt perspektiv har det tagits bort. Det handlar även om ekonomiska aspekter. Marianne Backrud Hagberg säger att matpriserna har ökat med 25 procent på ett år och kommunen har därför behövt se över utgifterna.

– Taco kostar mycket, det är därför den försvann.

Priset för en elevs måltid är i genomsnitt på 14 kronor.

– Vi gör alltid en näringsberäkning, så att varje portion är en fullvärdig måltid, säger Marianne Backrud Hagberg och menar att eleverna borde bli mätta.

undefined
Marianne Backrud Hagberg och Daniel Magnell lyssnar och svarar på Sofia och Nihaals frågor om skolmaten. "När det är saker som vi kan skruva på här i skolans kök, kan vi ta och fixa det direkt", säger Daniel Magnell.

Men maten är inte alltid dålig, säger Nihaal och Sofia. Pasta med kalkonsås, purjolökssoppa och kebabgryta är tre favoriter. En idé de har är att ha färre rätter att variera mellan, men med mer fokus på de som barnen gillar.

Daniel Magnell säger att det är bra att få höra deras tankar och att frågorna ska tas vidare.

– Vi jobbar hela tiden med utveckling och förbättringar. Då är det viktigt att vi får in såna här tankar, säger han.

Han föreslår att tjejerna ska gå med i skolans matråd. Det kan de tänka sig.

– Vi vill göra det vi kan, säger Nihaal och Sofia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!