Nils Oscar skapar öl med Ukraina-bryggeri

Hur smakar det om man slår ihop ölkultur från Kiev och Nyköping? Svaret har precis kommit på flaska. Nu finns den lokalt, sedan ska den bryggas i Kiev.

Nils Oscar har gjort en öl tillsammans med bryggeriet Varvar från Kiev. Bryggmästaren Andrés Furukawa och vd:n Henrik Kihlberg berättar att det är en smakkombination mellan de två bryggerierna.

Nils Oscar har gjort en öl tillsammans med bryggeriet Varvar från Kiev. Bryggmästaren Andrés Furukawa och vd:n Henrik Kihlberg berättar att det är en smakkombination mellan de två bryggerierna.

Foto: Peter Alexis

Nyköping2023-01-07 07:45

– Det här är ett roligt projekt som vi har hållit på med under hösten. Samtidigt känns det bra att göra något speciellt nu, när folk börjar bli påminda om hur hårt de har det i Ukraina.

Nils Oscars vd Henrik Kihlberg plockar fram ett par flaskor öl och häller upp den mörka drycken. Det hela är ett resultat från ett besök av bryggaren Martin Dawson som arbetar för bryggeriet Varvar i Kiev. Hans tanke var att göra just samarbeten med olika bryggerier och det resulterade i två svenska sådana, varav Nils Oscar är det ena.

Henrik Kihlberg beskriver det ukrainska bryggeriet som ett hantverksbryggeri som liknar det Nyköpingsbaserade Nils Oscar.

– Det här är ett sätt att få uppmärksamhet kring vad som händer i Ukraina, att göra folk påminda om det. Sedan bidrar vi även med fem kronor per flaska till UNHCR. Det blir inga stora pengar, men det är vad vi mäktar med, fortsätter Henrik Kihlberg och syftar på FN:s flyktingorganisation.

3 000 liter har bryggts och tappats på cirka 10 000 flaskor. Om allt säljs blir det alltså 50 000 kronor till UNHCR:s Ukrainaprojekt.

Till hur stor del är det här en grej som ger bra goodwill för er?

– Vi är ett kommersiellt företag och måste tjäna pengar, men samtidigt vill vi göra något bra både för våra anställda, våra kunder och ägarna.

undefined
Nils Oscar har precis släppt ölen Solidarity stout, som är tänkt att uppmärksamma förhållandena i Ukraina.

Snart möter bryggmästaren Andrés Furukawa upp. Han berättar att det rör sig om en så kallad imperial stout som bland annat gjorts av bovetehonung som importerats från Ukraina.

– Den har fått en dessertaktig och fruktig smak. Sedan är det en stark stout med nio procent alkohol. Det är en produkt som lägger sig mellan det vi vanligtvis gör och det som Varvar gör, säger han.

– Både vi och Varvar är kända för att göra bra imperial stout och har gjort väldigt många sådana, så det har varit en jättebra kombination, säger Henrik Kihlberg.

Vad är mest Nyköping och vad är mest Kiev med den här ölen?

– Jag tror additionen av honungen och kanske att det är lite starkare är mest Kiev med den. Det välbalanserade är typiskt Nils Oscar.

Tanken är att ölen ska bryggas i Kiev av bryggeriet där.

Är det här första steget för Nils Oscars etablering i Ukraina?

– Nej, det här handlar bara om den här ölsorten, men det är en rolig tanke, säger Henrik Kihlberg.

Solidarity stout har levererats till ett fåtal Systembolag i södra Sörmland och norra Östergötland.

undefined
Hur blir smakkombon Nyköping-Kiev? Vd Henrik Kihlberg och bryggmästaren Andrés Furukawa vet.
Karta: Nils Oscar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!