Det är bråda tider för arkitekterna och byggnadsingenjörerna som jobbar på Carlstedt Arkitekter i Nyköping.
– Det är så mycket som påbörjas och som ska vara klart till sommaren. Det är egentligen fantastiskt att vi har så mycket att göra nu. Vi visste ju inte hur det skulle bli när pandemin började, säger Nini Foyn.
Hon har precis tillträtt som chef för Carlstedt Arkitekters kontor i Nyköping som har 19 anställda.
– Det är ganska ovanligt att en stad som Nyköping har ett så stort arkitektkontor, säger Nini.
Hon kommer ursprungligen från Värmland och är utbildad arkitekt. Hon har arbetat på Carlstedt Arkitekter sedan 2007. Sedan november i fjol har hon varit tillförordnad kontorschef, men nu är det alltså klart att hon får permanent förtroende att leda verksamheten i Nyköping.
– Den här övergången känns ganska naturlig egentligen. En utmaning såklart, men jag är väldigt glad för att kunna fortsätta att utveckla verksamheten vidare och vara med och bidra till Nyköpings utveckling framöver. Jag tycker det är ett jättekul uppdrag för vi är ett trevligt gäng, säger Nini.
Stina Ljungkvist är vd på Carlstedt Arkitekter:
– Nini är en lagspelare och är otroligt lyhörd både mot våra uppdragsgivare och medarbetare och det är absolut rätt person på rätt plats för att leda och utveckla vår verksamhet i Nyköping.
Nini ställer upp på beskrivningen av sig själv som en lagspelare.
– Jag är väldigt mån om mina medarbetare. Jag är lyhörd och positiv och vill skapa en anda av att det ska vara kul på jobbet.
Nini efterträder Hanna Börjesson som nu istället leder arkitektuppdraget för Nytt akutsjukhus i Västerås åt Region Västmanland. I samband med detta får även byggnadsingenjören Johan Jennergren en ny roll och blir gruppchef i Nyköping.
Carlstedt Arkitekter arbetar sedan tio år tillbaka med att modernisera och utveckla Nyköpings Lasarett. Dessutom har Carlstedt Arkitekter ritat ett flertal tongivande projekt i Nyköping, bland annat Sörmlands museum, Nyköpings högstadieskola och Brandstationen.
Carlstedt Arkitekter är ett av Sveriges ledande arkitektkontor inom vårdarkitektur. Företaget omsatte förra året cirka 85 miljoner kronor. Företaget har cirka 70 medarbetare och finns förutom i Nyköping även i Stockholm och Eskilstuna.
Nini tycker att Nyköping är en mycket spännande och expansiv kommun.
– Vi vill vara med i den här expansionen, men även i utvecklingen av nya stadsdelar.
Ett led i den strävan är att kontoret nyligen har rekryterat en planarkitekt.
– Om man kan vara med och påverka planen och utformningen av staden och nya områden så är det ju väldigt intressant. Det finns exploatörer som vill exploatera mark och vi kan hjälpa till genom att i ett tidigt skede skapa underlag till detaljplaner. Förhoppningsvis har vi sedan möjlighet att få rita husen, säger Nini.
Nyköpings befolkning växer och Nini tror att den trenden kommer att förstärkas av att det blivit så vanligt med distansarbete till följd av pandemin. Hon förmodar att det kommer att leda till ett ökat behov av i första hand bostäder.
All personal på Carlstedt Arkitekter jobbar för närvarande hemifrån på grund av pandemin. För ett företag som till största del arbetar med beställare inom vårdsektorn föll det sig naturligt att under rådande omständigheter vidta kraftfulla åtgärder.
– Det funkar utmärkt. Det har varit en liten utmaning att hålla samma takt i leveranser och kvalitet, men vi har klarat det, säger Nini.
Carlstedts kontor i Nyköping har inte påverkats negativt av pandemin.
– Initialt fanns det lite osäkerhet kring hur vissa längre projekt skulle utvecklas, men de har kommit igång igen. Vi har haft väldigt mycket uppdrag under den här perioden och har inte känt av det så mycket. Vi har också ganska mycket uppdrag på ramavtal.
Nini menar att hållbarhet är en viktig trend i arkitektbranschen.
– Man river inte bara och bygger nytt utan man går in och tittar på vilka förutsättningar husen har och vilka man kan använda istället för att bygga nytt.
Hon menar att renoveringen av lasarettet är ett bra exempel på hållbarhetstrenden.
– Man använder det befintliga på allra bästa sätt och har byggt nytt där tekniken och utvecklingen ställer krav på rumshöjder och sånt.
Cirka hälften av Carlstedt Arkitekters uppdrag i Nyköping gäller vårdarkitektur.
– Det kommer alltid att vara ett stort fokus för oss, men vi har en enorm bredd på våra uppdrag i Nyköping. Vi har alltifrån offentliga beställare till privatkunder. Det allra roligaste vore om vi kunde fortsätta att ha den här bredden och dessutom komma in mer på stadsbyggnad.
Nini är positiv när det gäller framtiden. Hon tror att det kommer att fortsätta att gå bra för arkitektkontoret.
– Om man ser till uppdragsvolymen idag och lite framåt så bådar det gott. Det är jättespännande, säger hon.
Det kan även bli aktuellt med fler nyrekryteringar.
– Vi har utrymme för fler duktiga arkitekter utöver förstärkningen vi nu gör inom stadsbyggnad.