Slottsrestaurangen ny på prestigefyllda listan

Det var en imponerad gäst som kontaktade vinföreningen Munskänkarna om att Slottsrestaurangen på Nyköpings hus borde prisas för sitt vin.
Det fick resultat.

Sommelieren ger sina bästa tips

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2025-01-29 20:42

– Det är superkul att vi blir uppmärksammade, säger restaurangchefen Caroline Einfeldt.

Vinföreningen Munskänkarna delar varje år ut diplom till restauranger över hela landet som utmärker sig för sitt arbete med vin.

Priset baseras på sex kriterier såsom utbud, prissättning och personalens vinkunskap.

undefined
Restaurangchefen Caroline Einfeldt tycker att Nyköpingsborna ska gå ut oftare på restaurang i vardagen.

Caroline Einfeldt berättar att Slottsrestaurangen nyligen fått en ny ägare, och att det kommer att satsas mer på event kring mat och dryck. I samband med det utökas också vinlistan.

– Det är roligt att Nyköping får en riktig vinkrog. Vi vill få in det vardagliga, att man går ut och tar en glas vin och äter något litet. Det behöver inte vara en sådan stor grej att gå ut och äta.

I Nyköping får även tre andra restauranger utmärkelsen: Öster Malma, ny på listan, samt klassiska Blommenhof och Umgås. De två senare har prisats i flera år. 

undefined
Nya ägaren Jimmy Fågelqvist satsar på vin.
undefined
Stolta krögare: Vili Halttu, sommelier, Caroline Einfeldt, restaurangchef, Henrik Boberg, köksmästare och Jimmy Fågelqvist, ny ägare.

Munskänkarna delar ut så kallade "druvklasar" till varje krog. Fyra är det bästa betyget. 

Slottsrestaurangen har fått två druvklasar.

Caroline Einfeldt påpekar att Munskänkarnas bedömning gjordes innan ägarbytet och den nya satsningen på vin. Hon tror därför att druvklasarna kommer att bli fler framöver.

– Skulle de (Munskänkarna, reds. anm.) komma om en vecka så har vi fyra klasar, haha.

undefined
Sommiler Vili Halttu anser att svenskar väljer vin beroende på årstid: på sommaren är det vitt vin och rosé som gällar och till hösten är det rödvin. I södra Europa är det mer maten som har betydelse.

Vad som utmärker Slottsrestaurangens vininriktning är att kvaliteten generellt är hög, enligt restaurangens sommelier Vili Halttu.

– Det ska finnas något för alla, oavsett hur kräsen man är – från toppviner i världen till det enkla, säger han.

undefined
Det finns många vinintresserade i Nyköping, enligt Vili Halttu (till vänster).
undefined
Personalen på Slottsrestaurangen är stolta över utmärkelsen.
undefined
De senaste åren har svenskarna blivit alltmer intresserade av fina viner, enligt sommelier Vili Halttu (till vänster).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!