Nyköpingsbon Salah Aljamal har en drivkraft och den märks tydligt – han vill skapa förändring. Nu är det hög tid att engagera sig, menar han.
– Det börjar komma inpå skinnet på oss.
Salah Aljamal syftar på den våldsvåg som drabbade Nyköping hösten 2023, med bland annat en skjutning i Högbrunn i augusti och en sprängning i Brandkärr i september. Salah Aljamal har vänner som flyttat utomlands för att de inte vill bo kvar i stan på grund av de våldsamheter som skett.
Han tänker också på det våld som kommit till skolan – misshandeln i augusti och storbråket i september på Nyköpings gymnasium.
Med föreningen "Kraftsamlingen Nyköping", som Salah Aljamal är initiativtagare till, är målet att ungdomsbrottsligheten ska minska.
– Nu kraftsamlar vi för att komma åt det här.
Och han är inte ensam.
– Ungdomar brukar gå ut och man träffar på alla ute, men istället kan man vara någonstans där det är tryggare.
Det säger 15-åriga Noor Taha som bor i Nyköping. Hon är en av ungdomarna som vill engagera sig i föreningen. Hon berättar att hon inte vill gå hem själv från fotbollsträningen på kvällen för att hon känner sig osäker.
– Man känner inte sig trygg med att gå till busshållplatsen eller promenera hem, så då ringer man föräldrar som kan skjutsa oss. Om man går ut när det är kväll kollar man alltid bakåt.
Noor Taha tvekade inte på att bli delaktig i den nya föreningen. Förutom henne finns många andra som vill engagera sig, bland annat 60 till 70 personer som gått med i en Whatsapp-grupp. Responsen på ett Facebook-inlägg där Salah Aljamal skrivit om föreningen, har också varit stor.
– Vi kan inte säga att vi kommer lösa alla problem, men det är föräldrar, familjer, elever och barn som ska vara inblandade i föreningen. Det kommer vara en ideell förening, säger Salah Aljamal.
Hur ska föreningen finansieras?
– Medlemsavgifter och donationer.
Än är processen i ett mycket tidigt skede, men ambitioner finns. Föreningen behöver en centralt belägen lokal för att ha föreläsningar, coachning samt erbjuda en plats där ungdomar kan prata med vuxna som lyssnar, förklarar Salah Aljamal.
– Meningsfullhet i tillvaron, tillägger han.
Han menar att det är så ungdomsbrottsligheten ska minska.
Föreningslokalen ska vara öppen ofta, hoppas initiativtagaren. Det beror på hur många vuxna som kan ställa upp och vara där ideellt.