Norrsken över Nyköping och Oxelösund

Den uppmärksamma såg igår norrskenet som lyste över Nyköping och Oxelösund. Varför inträffar det och när kan vi få möjligheten att se det igen?

Läsaren Danne Thun fotade norrskenet ovanför Fruängsgatan vid åttatiden på söndagskvällen.

Läsaren Danne Thun fotade norrskenet ovanför Fruängsgatan vid åttatiden på söndagskvällen.

Foto: Danne Thun (Läsarbild)

Nyköping2023-11-26 11:55

De gröna strålarna är vanligast förekommande i de norra delarna av Sverige men kan även uppstå söderut. I februari var det även då ett norrsken som lyste upp i SN-trakterna.

undefined
Norrsken fotat i Stigtomta av utbytestudenten Lucy Liang runt 20.40 på söndagskvällen.

Urban Brändström, rymdfysiker och forskare vid Institutet för rymdfysik, var då med i SN och sa så här om hur ofta fenomenet uppstår.

– Det är ganska ovanligt. Man kan se norrsken nästan varje natt i Kiruna, och i Stockholm kan man se norrsken någon gång i månaden, förutsatt att vädret är klart och att ljusföroreningarna är låga. Är man däremot i Danmark och norra Tyskland, då kan man se norrsken kanske en gång vart femte år.

undefined
Läsaren Danne Thun fotade norrskenet ovanför Fruängsgatan vid åttatiden på söndagskvällen.

Norrsken uppstår när partikelstrålning från solen kommer i kontakt med jordatmosfären och initierar elektromagnetisk strålning (ljus). Oftast är det gulgrönt till färgen men kan även vara rött eller rödvioletta. Man kan endast se norrsken med blotta ögat när det är mörkt, annars behövs särskilda instrument för att se det i dagsljus.

Polarskenet sker på en mycket hög höjd och har ingen direkt koppling till det vanliga vädret som utspelar sig längre ner, enligt SMHI.

Nästa chans att se norrsken kan uppstå är den fjärde december enligt det amerikanska forskningsunversitet i Fairbanks, Alaska. På deras hemsida kan man se prognoser där de mäter KP index, vilket är att sätt att mäta solenergi. Den fjärde december har fått samma index (fem) som det var igår kväll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!