– Det går bra för oss. De fem sista åren har varit riktigt bra, säger vd och ägare Micael Pettersson.
Nyköpings Rör & Svets, NRS, sysslar med industrirörinstallationer, kvalificerad svetsning, legotillverkning och anläggningskonstruktion.
– Vi är specialister på att svetsa. Vi svetsar i stort sett alla material som finns. Alla våra svetsare är certifierade så vi jobbar väldigt mycket med kvalificerad svetsning både på industrirörsidan och plåtsidan, säger Micael Pettersson.
Nyköpings Rör & Svets flyttade från Nöthagen till Arnö 2008.
– Området är jättebra för min del. Jag har fått bygga min egen verkstad som är ändamålsenlig och som jag trivs med. Det enda är att vi känner oss begränsade. Vi hade velat utöka, men det finns inga möjligheter att bygga ut här. Tomten räcker inte till, säger Micael.
NRS samarbetar väldigt mycket med SSAB i Oxelösund.
– Vi hjälper till med deras omställning till fossilfritt så det är mycket att göra. SSAB har gjort att vi har fått andra kontakter också. Vi jobbar mycket mot AGA Linde till exempel. Vi har ett ramavtal med dem och bygger mycket gasanläggningar åt dem.
I verkstaden på Finntorpsvägen 1C utför NRS tillverkning och montage åt kunder vars produkter går på export världen över. Verkstaden är över 1 000 kvadratmeter stor.
– Jag har den finaste verkstaden i hela Nyköping. Vi kan tillverka både plåt- och rörkonstruktioner. Allt enligt kundens önskemål.
Företaget har 19 anställda och söker för närvarande svetsare/industrirörmontörer.
– Ja, egentligen söker man folk alltjämt. I den här branschen vimlar det inte utav folk. Dilemmat för att kunna expandera just nu är att man inte får tag på folk med riktigt bra kompetens. Man måste lära alla själv.
Personalen bör enligt Micael helst både kunna svetsa och ha kunskaper om rör. NRS är inblandat i en ny utbildning i Norrköping där man utbildar folk för att passa branschens specifika behov. Utbildningen genomförs i år på försök.
– Vi ska ta emot praktikanter redan nu, säger Micael.
Framtidsplanerna handlar bland annat om att Micaels son Alexander Haddad Pettersson, som idag arbetar som konstruktör/sektionschef på NRS, ska ta över företaget.
Företaget skulle behöva mer mark för att inrätta större lagringsutrymmen. Micael tycker att det är irriterande att det i området finns fastigheter som under lång tid har varit mer eller mindre oanvända samtidigt som han själv inte kan komma över mer mark. Han tycker att det är viktigt att kommunen ställer krav på köpare vid markförsäljning om att de måste uppföra byggnader och bedriva verksamhet. Micael vill inte att det ska vara möjligt att köpa mark på spekulation i industriområden.
– Det ska förhoppningsvis generera arbetstillfällen annars tycker jag inte det är så vettigt att låta folk köpa eller hyra industritomter.
Han tycker också att marken ska säljas till ett rimligt pris.
– Kommunen tar överpris för industritomter. När vi köpte var det bra priser. Nu är priserna nästan som villapriser. Det ska vara billigt så att folk har råd att köpa och ha en verksamhet. Det är små företag som vi som har folk anställda.
Sofia Rydingsvärd, näringslivsutvecklare på Nyköpings kommun, tycker att det är olyckligt om man uppfattar markpriserna som höga. Hon menar att kommunen har gjort bedömningen att priserna är marknadsmässiga.
– Det är förstås tråkigt att de tycker att det är högt, men MEX, mark- och exploateringsenheten, gör värderingar av områden och tittar på marknadsvärdet löpande. Vi gör också en jämförelse med andra kommuner med liknande förutsättningar just för att säkerställa att vi är marknadsmässiga och sedan är det utifrån det vi prissätter.
Sofia Rydingsvärd tycker inte heller att någon ska få köpa kommunal mark på spekulation.
– Den mark som eventuellt finns som står oanvänd är mark som har sålts längre tillbaka historiskt. I det nya arbetssätt som vi har infört har vi sett över hur själva etableringsprocessen ser ut just för att undvika att man köper mark för spekulation. Idag har MEX, mark- och exploateringsenheten, som säljer marken infört ett krav på att det ska finnas ett godkänt bygglov innan vi som kommun tecknar ett köpavtal. Det är ett sätt att jobba för att förhindra det här, säger hon.