– Man började ta proverna under söndagen från vattenkranar på olika platser i kommunerna, sedan analyseras de i laboratoriet på Brandholmen, säger Annika Hedberg som är kommunikatör vid Nyköpings kommun.
Sedan vattnet kom tillbaka efter den stora vattenläckan i torsdags har invånarna i Oxelösund och Nyköping behövt koka kranvattnet. Det rådet kvarstår. Som det ser ut nu behöver vatten till dryck och matlagning kokas, förutsatt att det inte hämtas från de nödvattentankar som ställts ut på ett flertal platser i de två kommunerna.
Tove Forsberg är mikrobiolog och kvalitetsansvarig vid vattenlaboratoriet och en av dem som nu arbetar med analyserna.
– Vi letar efter bakterier med lång överlevnad i vatten, bland annat e-coli, som kan visa på föroreningar i vattnet. Om vi hittar e-coli så kan det även finnas andra bakterier, säger hon.
Proverna tas så långt ut i ledningsnäten som möjligt.
– Nu under söndagen uppfylldes kriterierna för ett stabilt vattenflöde och vi kunde börja hämta in prover. Under eftermiddagen började de första proverna analyseras och resultat från dem kommer 48 timmar senare. För att vi ska kunna ta bort kokningsrekommendationerna behöver vi ha godkänt resultat från proverna två dagar i rad, säger Madeleine Jansson som är VA-chef vid Nyköpings kommun.
Om vattenproverna inte visar ett bra resultat kan det bli aktuellt med olika åtgärder, som exempelvis en tillfälligt ökad klordosering.